MEDICA Congress 2009 in Düsseldorf 18 t/m 21 november 2009

Array

MEDICA
Statement van Prof. Dr. Werner Alfons Scherbaum
Als ’s werelds grootste vakbeurs met congres biedt MEDICA ook dit jaar weer een volledig overzicht van de meest uiteenlopende medische innovaties. Beslissingsbevoegden uit de hele wereld informeren zich op dit medische topevenement over de nieuwste ontwikkelingen binnen hun werkgebied en benutten deze gelegenheid voor intensieve bijscholing en vakspecifieke communicatie. Afgelopen jaar kwam bijna de helft van de 136.000 bezoekers van buiten Duitsland.

Verantwoordelijk voor het omvangrijke congres is het MEDICA Deutsche Gesellschaft für Interdisziplinäre Medizin e.V. Dit genootschap heeft wederom een gevarieerd programma voor de verschillende doelgroepen samengesteld. Dit jaar zal het MEDICA Congress zich net zo internationaal presenteren als de MEDICA-vakbeurs. Zo zal naast het gevestigde Duitstalige congres ook een vakspecifiek Engelstalig bijscholingsprogramma worden aangeboden. Gedurende drie halve dagen presenteren prominente experts medische achtergrondinformatie over belangrijke innovaties en ontwikkelingen welke ook op de vakbeurs te vinden zijn. De vijf hoofdthema’s overkoepelen een breed gebied: van hartchirurgie tot aan palliatieve zorg. De nieuwe toepassingen van de geïntegreerde diagnostiek en therapie op het gebied van de oncologie vormen het zwaartepunt van het internationale congresonderdeel en zullen op donderdagmiddag worden gepresenteerd. Befaamde ontwerpers en gebruikers zullen de innovaties binnen dit gebied vanuit verschillende oogpunten belichten, en laten zien hoezeer de digitale beeldanalyse voor een revolutie binnen de preventie, diagnose en therapie heeft gezorgd.

Een ander thema is het monitoren van patienten in de operatiezaal en op de intensive care. Er zullen nieuwe methoden worden gepresenteerd die de arbeidsvoortgang verbeteren en problemen minimaliseren, in het bijzonder problemen die ontstaan tussen artsen en techniek. Daarnaast staat de vooruitgang binnen de diagnose en therapie van borstkanker op de agenda van het internationale congresprogramma. Hier kunt u zich onder andere op de hoogte stellen van hoe de moleculaire karakterisering van het tumorweefsel de keuze van therapie beïnvloedt, en door welke chirurgische technieken tumoren bij optimaal behoud van het gezonde weefsel doelgericht vernietigd kunnen worden.

Op vrijdagochtend presenteren pioniers van de hartchirurgie de toekomstige trends binnen dit werkgebied, dat sinds de jaren negentig een enorme ontwikkeling heeft gemaakt: nauwkeuriger incisies, betere hart-longmachines en nieuwe technieken voor de reconstructie van hartkleppen. Tevens worden nieuwe trends in de ontwikkeling en invoering van systemen voor de ondersteuning bij hart- en vaatziektes en kunstkleppen gepresenteerd. Tot slot willen wij het internationale congresonderdeel over palliatieve zorg, welke op vrijdagochtend geprogrammeerd staat, onder de aandacht brengen. Hier wordt ingegaan op de vraag welke verzorging en begeleiding nodig is voor een vergrijzende maatschappij zodat ouderen de waardigheid en zorg krijgen die ze in de laatste fase van hun leven verdienen.

Naast dit nieuwe, internationale deel biedt het MEDICA Congress natuurlijk ook weer een breed spectrum aan medische bijscholingsprogramma’s in de Duitse voertaal. In talrijke cursussen, seminars en discussieronden worden actuele ontwikkelingen uit praktijken en klinieken behandeld en beoordeeld, evenals nieuwe ontwikkelingen op het gebied van geneeskunde, medische techniek, biotechnologie en telegeneeskunde. Erkende experts en docenten uit de verschillende vakgebieden toetsen de innovaties en ondersteunen met hun grote klinische ervaring de deelnemers bij de beoordeling van wat in hun dagelijkse werkgang beproefd en de moeite van het behouden waar is, en wat achterhaald of vervangbaar is. Immers: bij de stormachtige ontwikkelingen in de medische wereld, is het voor ieder individu uitermate moeilijk het overzicht te bewaren.

Een absolute must voor artsen uit klinieken en praktijken zijn de state-of-art lezingen in de ochtenden en de middagen, die in gecomprimeerde vorm een overzicht van alle belangrijke ziektebeelden geven. Verder staan de seminars over actuele richtlijnen, zoals voor de behandeling van de colorectaal carzinoom, de perifere arteriele aandoeningen of de chronische ontstekingsgevoelige reumatische aandoeningen op het programma. De gecertificeerde cursussen en seminars geven collega’s de kans hun kennis op te frissen, en praktische vaardigheden te verwerven, bijvoorbeeld over de thema’s eerste hulp, echoscopie, ECG, reanimatie, longfuncties, microscopie of tropen- en reisgeneeskunde. Als organisator vinden wij het belangrijk dat intensieve bijscholingsmogelijkheden aan kleine groepen wordt aangeboden, zodat er in sommige gevallen limieten aan het aantal deelnemers is gesteld.

In verband met de grote interesse in het voorgaande jaar, hebben wij opnieuw veel ruimte ingeruimd voor de meest belangrijke volksziektes. In vrijwel alle facetten wordt er aandacht besteed aan hart- en vaatziektes en vormen van kanker. De speciale eisen die een vergrijzende maatschappij met zich meebrengt, hebben geleid tot seminars over palliatieve zorg, dementie, depressie en typische probleemstellingen uit de geriatrie. Daarnaast hebben we ook het thema preventie centraal gesteld; we informeren de deelnemers over de mogelijkheden om kanker, hart- en vaatziektes en infectieaandoeningen te voorkomen, waarbij een gezonde levensstijl extra onderstreept zal worden. Ook komen onderwerpen als preventieve geneeskunde door dieten, het vermijden van stress- en alcoholgerelateerde ziektebeelden aan bod.

Ook dit jaar is er weer een groot aanbod van economische, juridische en beroepsmatige vraagstukken. Zo organiseert de Hartmannbund gedurende de gehele vrijdag een symposium over verschillende aspecten van de opleiding tot arts. Ook staan er ervaren collega’s, medische economen en juristen ter beschikking voor vragen over de overname of overdracht van een praktijk, de wettelijke randvoorwaarden voor het handelen van artsen of de consequenties van de nieuwe juridische voorschriften voor vestigingen, het ziekenhuis als onderneming, de coöperatie van praktijken of de afrekening op prestatie.

Voor de eerste keer vindt dit jaar de 184e conferentie van de Rheinisch-Westfällischen Gesellschaft für Innere Medizin (genootschap voor interne geneeskunde) onder het dak van MEDICA plaats. Onder leiding van professor Dr. Rainer Haas van de kliniek voor hematologie, oncologie en klinische immunologie aan de Universitätsklinikum Düsseldorf, staat u op vrijdag en zaterdag een spannend programma te wachten. Centraal staan thema’s uit de belangrijkste gebieden van de interne geneeskunde, zoals cardiologie, gastro-enterologie, endocrinologie, nefrologie en geriatrie. Als aanvulling op het programma biedt het genootschap op donderdag praktijkgerichte cursussen in de Universitätsklinikum Düsseldorf aan.

Naast deze evenementen voor een publiek van artsen, biedt het MEDICA Congress ook dit jaar weer speciale bijscholingsprogramma’s voor andere medische beroepsgroepen, zoals verpleegkundigen, medisch-technische assistenten, doktersassistenten en fysiotherapeuten alsook forumdiscussies voor patienten en hun verwanten.

Naast het interdisciplinaire karakter onderscheidt MEDICA zich van andere vakevenementen door de koppeling van het MEDICA Congress, de Deutschen Krankenhaustag en de internationale vakbeurs. Aangesloten vakforums zoals MEDICA-MEDICA, waar noviteiten binnen de telegeneeskunde worden gepresenteerd, MEDICA VISION met de weergave van innovatieve technologische onderzoeksresultaten met BMBF-stimulering (stimulering van het ministerie van Onderwijs en Onderzoek) en een fysiotherapieforum maken het aanbod compleet. Deze evenementen zijn stuk voor stuk van grote klasse en in gezamenlijke vorm wereldwijd uniek.

Het MEDICA Congress vindt van 18 tot en met 21 november 2009 dagelijks van 9.00 tot 17.30 uur in het congrescentrum CCD Süd, het CCD Pavillon en CCD Ost plaats.

Informatie over MEDICA 2009 en over het programma van het MEDICA Congress 2009 zijn te vinden op het internet op:
http://www.medica.de
http://www.medicacongress.de

Inlichtingen over het congres:
MEDICA Deutsche Gesellschaft für Interdisziplinäre Medizin e.V.
Tel.: +49 711-720 712-0
Email: [email protected]

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen