Branchevereniging zonnestudio’s Nederland wil onjuist beeld over zonnebanken rechtzetten

Array

zonnebankLandelijke campagne wijst op veilige Europese normen
Nieuwegein, 3 november 2009 — De branchevereniging van zonnestudio’s in Nederland, Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ), onderneemt woensdag 4 november met een landelijke advertentiecampagne actie tegen de terugloop in het bezoek aan zonnestudio’s die deze zomer is ontstaan door misleidende en onjuiste berichtgeving over de risico’s van zonnebanken. Voor zonnebanken gelden veilige Europese normen.

In juli meldden kranten en radio- en TV-rubrieken dat zonnebanken zijn te vergelijken met onder meer arsenicum en mosterdgas. Dit heeft veel consumenten op het verkeerde been gezet. Wat werkelijk gebeurde, is dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zonnebanken plaatste in dezelfde risicocategorie voor kanker als de genoemde stoffen. In die categorie staan ook de zon buiten en producten als bier en rode wijn. Deze producten zijn niet zonder meer gevaarlijk maar men moet er verantwoord mee omgaan: geniet, maar met mate. Dit geldt eveneens voor zonnebanken. Hiervoor pleit SVZ al jaren, samen met onder meer KWF Kankerbestrijding.

Niet meer zon dan aan de Middellandse Zee
SVZ heeft op zichzelf geen bezwaar tegen de risico-indeling van de WHO maar wil de verontrustende en tendentieuze berichtgeving daarover recht te zetten. Onderzoek binnen de branche wijst uit dat de berichten zijn blijven hangen en onterecht schade berokkenen. In een paginagrote advertentie in landelijke ochtendkranten wijzen nu ruim 200 professioneel werkende zonnestudio’s die zijn aangesloten bij SVZ, nog eens op de geldende Europese normen voor zonnebanken. Deze zijn opgesteld door een wetenschappelijke commissie van de Europese Unie en worden in Nederland gehandhaafd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Ze houden onder meer in dat jongeren onder 18 jaar niet op de zonnebank mogen vanwege hun nog gevoelige huid. Zonnestudio’s moeten goed adviseren en met een huidanalyse bepalen welke zonnekuur voor iemand geschikt is. Belangrijkste is echter dat zonnebanken tegenwoordig niet meer licht (UV-straling) mogen afgeven dan de zon op een zomerse dag aan de Middellandse Zee. Dat geeft duidelijkheid aan de consument. In die zon moet men niet te lang verblijven. Voordeel van de zonnebank hierbij is dat deze na een vooringestelde tijd (maximaal 30 minuten) automatisch uitschakelt.

Huidkanker voorkomen

Zonnestudio’s willen voorzien in de behoefte van consumenten aan een gezonde kleur en aan ontspanning in zonnewarmte. Velen profiteren ook graag van de gunstige gezondheidseffecten van UV-straling op het lichaam doordat op natuurlijke wijze vitamine D wordt aangemaakt. Hierover verschijnen steeds meer wetenschappelijke publicaties. Om bij dit alles verantwoord zonnebankgebruik te bevorderen, overmatig zonnen binnen of buiten tegen te gaan en daarmee huidkanker te voorkomen, is in 1987 SVZ opgericht.

SVZ is gesprekspartner voor de politiek en overheid, aanverwante brancheorganisaties, Europese organisaties, instellingen op het gebied van preventie en vertegenwoordigers van medische specialismen. SVZ-studio’s hanteren een Code voor de Praktijkuitoefening. Hierin staan de Europese normen, kwaliteit, veiligheid en hygiene voor de klant centraal. SVZ streeft naar verhoging van het aantal aangesloten bedrijven. Daarmee wil zij bereiken dat in zo breed mogelijke kring haar beleid van kwaliteit en veiligheid wordt gevolgd. Zo krijgt het SVZ-lidmaatschap het karakter van een keurmerk en kan daarmee ook nog meer duidelijkheid bieden aan het publiek.

Bron: SVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen