Twee van de drie overleden baby’s uit Harderwijk

0
260

Twee van de drie baby’s die zijn overleden nadat ze gevaccineerd waren tegen pneumokokken, komen uit Harderwijk. De ouders zeggen dat ze uit de media moesten vernemen dat er meer baby’s na de vaccinatie zijn overleden. Het RIVM heeft inmiddels consultatiebureaus opgedragen de bewuste partij van het vaccin niet meer te gebruiken. Volgens het RIVM staat nog niet vast dat de baby’s door het vaccin om het leven zijn gekomen. De zaak wordt onderzocht.De drie baby’s die zijn overleden, zijn drie tot zes maanden oud.  Gisteren bracht het tijdschrift gezondNU op haar website het nieuws dat vorige maand drie zuigelingen zijn overleden, enkele dagen na te zijn gevaccineerd tegen zes of zeven infectieziekten. Alle drie de kinderen waren geent met het pneumokokkenvaccin Prevenar. De spuiten waren afkomstig uit één en dezelfde partij, die inmiddels niet meer mag worden gebruikt op last van het RIVM. Daarop heeft het RIVM maatregelen genomen.

Het pneumokokkenvaccin Prevenar met partijnummer D66977 mag tot nader order niet gebruikt worden. Dat heeft het RIVM-CIb besloten. Twee van de drie baby’s  zijn afkomstig uit Harderwijk. Eén van de ouders heeft zich vanochtend gemeld bij de redactie van gezondNU. Een redacteur van het blad  heeft contact met een van de andere getroffen gezinnen. In afwachting van de resultaten van het onderzoek naar het overlijden van drie baby’s na vaccinatie binnen het RVP, is uit voorzorg besloten het pneumokokkenvaccin Prevenar uit de desbetreffende serie terug te trekken. Elk jaar krijgt het RIVM 5 tot 10 meldingen van kinderen die zijn overleden na een vaccinatie. Het vaccin wordt sinds 2006 gebruikt en als veilig beschouwd. De vaccinaties worden gewoon voortgezet, maar uit een andere productieserie Prevenar.

Fabrikant Wyeth heeft verzocht om de partij terzijde te zetten in afwachting van lopend onderzoek naar drie recente sterfgevallen na vaccinatie. De kinderen kregen de vaccinatie in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma, de leeftijd varieerde van 3 tot 6 maanden. Zij overleden 1,5 dag tot 11 dagen na vaccinatie.