Beijing-stammen in Indonesië

M.tuberculosisMycobacterium tuberculosis, de verwekker van tuberculose, bestaat uit een aantal verschillende families (ookwel: genotypes). Eén genotype, het zogenaamde Beijing-genotype, heeft zich heel sterk verspreid, wat suggereert dat stammen van dit genotype een selectief voordeel hebben. Deze hypothese is door Ida Parwati in Indonesie onderzocht. Indonesie heeft wereldwijd het derde hoogste aantal tuberculose-patienten.

Eénderde van de onderzochte stammen behoren tot het Beijing-genotype. Stammen van dit genotype hebben meer DNA-mutaties die leiden tot antibioticaresistentie. Verder blijkt bij patienten die geïnfecteerd zijn met Beijing-stammen, dat de tuberculose moeilijker te behandelen is (ook zonder antibioticaresistentie), vaker terugkomt en tot meer longschade leidt. Tenslotte waren patienten met een kleine genetische variatie (polymorfisme) in een gen betrokken bij de afweer tegen tuberculose veel vaker geïnfecteerd met Beijing-stammen. Al met al komen de Beijing-stammen veel voor in Indonesie, zijn ze moeilijker te behandelen en lijken ze zich evolutionair te hebben aangepast aan het immuunsysteem.

Curriculum vitae

Ida Parwati (Bandung, Indonesie, 1954) studeerde Geneeskunde in Bandung. Haar promotie is ingebed in het Indonesisch-Tanzaniaans-Nederlandse onderzoeksnetwerk PRIOR, en aangevraagd vanuit het UMC St Radboud. Haar onderzoek valt binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity van het Radboud. Parwati is hoofd van de afdeling Klinische Pathologie van het Hasan Sadikin Hospital (Padajdjaran University) in Bandung.

Promovendus/a
mw. drs. I. Parwati
Proefschrift
Factors underlying the success of the myobacterium tuberculosis Beijing genotype in Indonesia
Promotor(es)
prof. dr. J.W.M. van der Meer
Copromotor(es)
dr. A.G.M. van der Zanden
dr. B. Alisjahbana (Padjadjaran University)
dr. R. van Crevel
Datum
maandag 9 november 2009
Tijd
13.30 uur
Locatie
Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen