Kantoorbaan gevaarlijk voor taille van de man

Array

Mannen die een kantoorbaan hebben en veel aan een bureau zitten hebben veel meer kans om last te krijgen van overgewicht, dan mannen met een meer actieve baan. Dit blijkt uit een onderzoek van Central Queensland University in Rockhampton, Australië.

Bij een studie naar 1579 Australische volwassenen ontdekten de onderzoekers dat mannen die zes uur of meer achter hun bureau zaten bijna twee keer zoveel kans maakten op overgewicht. Veel van de mannelijke kandidaten hadden sowieso last van overgewicht, ongeacht het werk dat ze deden. Maar liefst 52 procent van hen die minder dan 45 minuten per dag moesten zitten voor hun werk, had last van een teveel aan kilo’s. Van de mannen die echter zes uur of meer van hun werktijd op een stoel doorbrachten, bleek zelfs 70 procent te kampen met overgewicht.

Opmerkelijk genoeg gold bovenstaande niet voor vrouwen. De vrouwen die het grootste deel van de dag doorbrachten achter hun bureau hadden niet meer aanleg om overgewicht te ontwikkelen dan vrouwen die een actieve baan hadden. Ook over het algemeen bleek uit het onderzoek dat vrouwen minder dan mannen geneigd waren tot overgewicht. Over de precieze redenen hiervoor kan Dr. Kerry Mummery, de hoofdauteur van het onderzoek, alleen maar speculeren. Een mogelijkheid is dat vrouwen meer incidentele activiteiten hebben op een dag, zoals werk in het huishouden, die ze niet in de enquête hebben genoemd bij de vraag over dagelijkse activiteiten.

Bron: zibb.nl / gezondheidszo

Recente artikelen