Mobiel hospice biedt zorg aan huis in Wenen

mobiel hospice WenenHet mobiele Hospice van de katholieke stichting Caritas te Wenen biedt ondersteunende, en zonodig palliatieve, zorg thuis aan mensen in hun eindfase. Dit bleek tijdens een excursie voorafgaand aan het negende congres over recente ontwikkelingen in geïntegreerde zorg, dat dit jaar op 5 en 6 november plaatsvond in Wenen (zie ook berichten elders op deze site).

Opvallend is dat in dit mobiele Hospice tijd geen rol speelt. Iedere verzorger maakt zelf uit hoeveel tijd hij of zij aan de patient en de mensen om hem heen besteedt. De hospice-zorg voorziet tevens in dagopvang voor de zieken. Dit is zowel voor de zieken als hun familie een welkome afleiding in moeilijke tijden. Alle hospice zorg is gratis (!) en wordt voor 75% bekostigd uit publieke fondsen en 25% uit donaties.

Juliusdocente Els de Bruijn die excursies en congres meemaakte, plaatst bij dit bezoek de volgende kanttekening. Wat opvalt bij Caritas is, hoe goed men naar de patient en familie luistert. In veel lezingen op het congres kwam naar voren dat de stem van de patient leidend moet zijn voor de organisatie van zorg. De meest uitgebreide onderzoeken brengen deze stem in kaart. Ik denk dat we dat laatste vooral moeten doen. Maar laat de individuele verzorgenden, case managers of coaches goed vragen wat de patient wil en die kennis verspreiden. Dat is simpeler en effectiever dan enorme aantallen patienten bestoken met lange en ingewikkelde vragenlijsten, die vaak vanuit de aanbieder zijn opgesteld. Alleen de beter opgeleide patient kan deze invullen. De stem van de patient is ook te horen door te kijken, te luisteren, deze ervaringen op te schrijven en te verspreiden. Dan maar niet gevalideerd of in een speciaal format.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen