Ook zorgverzekeraar heeft prikkel tot Ketenzorg nodig

Array

langdurig ziekenLangdurig zieken die ketenzorg ontvangen kunnen verlaging van hun jaarlijks eigen risico krijgen van 145 euro. Dat is mogelijk binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw). Zorgprofessionals krijgen een financiele prikkel via de Beleidsregel Zorginnovatie van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA), bijvoorbeeld voor ketenzorg aan mensen met diabetes.

In het beleidsdebat in Nederland krijgen slechts deze partijen, zorgvragers en zorgaanbieders, een financiele prikkel tot ketenzorg. De derde partij is de zorgverzekeraar, maar die krijgt geen financiele prikkel om geïntegreerde zorg in haar pakket op te nemen.

Binnen het Ministerie van VWS wordt daarom overwogen om zorgverzekeraars uit het vereveningsfonds hiertoe te prikkelen. Uit dit fonds ontvangen zij, kort door de bocht gezegd, de helft van hun inkomsten. De andere helft krijgen zij uit de nominale premies die zij zelf heffen en waarmee zij concurreren. De gedachte bij VWS is, dat zorgverzekeraars bij het Inkopen van doelmatige zorg aan langdurig zieken, meer geld krijgen uit dit fonds dan bij ondoelmatige zorg.

Uit de Duitse en Amerikaanse literatuur is bekend dat ketenzorg doelmatiger is dan gefractioneerde zorg. Duitsland hanteert thans een financiele prikkel voor zorgverzekeraars.

Dit nieuws stond hoog op de agenda tijdens het negende congres over recente ontwikkelingen in geïntegreerde zorg dat dit jaar plaats vond in Wenen, en wel op donderdag 5 en vri jdag 6 november. Uit 21 landen namen 170 onderzoekers, beleidsmensen en ervaren zorgprofessionals deel aan dit congres. Wilt u de PPP’s van de inleidingen op dit congres inzien? Dat is over enkele weken mogelijk via website= www= .integratedcare.eu

Op het tiende congres over recente ontwikkelingen in ketenzorg op 16, 17 en 18 juni in Finland staan de volgende thema’s centraal:
1. Ketenzorg aan patienten met diabetes in Europa en Noord Amerika,
2. Ketenzorg aan patienten met dementie in Europa en Noord Amerika
3. Geïntegreerde eerstelijn
4. Geïntegreerde jeugd(gezondheids)zorg
5. Extramurale zorgprogramma’s voor mensen met psychische problemen zoals schizofrenie en depressie en
6. Methoden van onderzoek naar effecten van geíntegreerde zorg.

Wilt u een voordracht houden op dit congres? Valt die binnen een van de zes thema’s? Klik dan hier of stuur een mail naar congresorganisator Clarine Sies op [email protected].

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen