Varken wordt nierdonor

varkenIn Nederland bestaat een tekort aan nierdonoren. Daardoor bedraagt de wachttijd voor nierpatienten meestal enkele jaren. Dit probleem wordt nog groter omdat een geïmplanteerde donornier een levensduur heeft van zo’n vijftien jaar. Een nierpatient gebruikt daarom gedurende de rest van zijn leven twee tot drie donornieren.

Om iets aan het schrijnende tekort te doen,  is xeno-transplantatie een oplossing, waarbij de nier van een dier wordt getransplanteerd in de mens. Een dier dat genetisch veel op een mens lijkt, is het varken. Dankzij betere geneesmiddelen die afstoting van donornieren tegen gaan, is deze nieuwe techniek geen science fiction meer.

Binnenkort stelt de Nederlande Patienten- en Consumenten Federatie (NPCF) daarom het onderwerp van xeno-transplantatie aan de orde. Al deze informatie vernam prof.dr. Guus Schrijvers maandag 3 november tijdens een bespreking over het toelaten van zorginnovaties in het pakket van de Zorgverzekeringswet.