Eerste landelijke onderzoek naar deelname borstkankeronderzoek

Array

mammografieMedio 2008 heeft Pharos een onderzoek laten uitvoeren naar de deelname van niet-westerse allochtone vrouwen aan het nationale borstkankeronderzoek in Nederland. Nog niet eerder is hiernaar landelijk onderzoek gedaan, en waren deze cijfers voor handen. Het onderzoeksrapport, getiteld: Migrant women and the national breast cancer screening program, laat de verschillen zien tussen deelname van niet-westerse allochtone vrouwen en Nederlandse vrouwen. Daarbij werd ook een vergelijking gemaakt tussen de deelname aan het onderzoek nu en tien jaar geleden. De gegevens zijn verstrekt door de 8 regionale screeningsorganisaties die tezamen het bevolkingsonderzoek naar borstkanker uitvoeren in Nederland.

Lage opkomst allochtonen vrouwen
De deelname blijkt nog steeds zeer laag voor Marokkaanse en Turkse vrouwen. Terwijl de opkomst van autochtone vrouwen 83% is, ligt die van Marokkaanse (54%) en Turkse vrouwen (62%) veel lager. Wel wordt er een inhaalslag gemaakt ten opzichte van tien jaar geleden. Toen bedroeg de opkomst van autochtone vrouwen 82%, Marokkaanse vrouwen 45% en van Turkse vrouwen 53%.

De drie voornaamste redenen voor het niet deelnemen aan het onderzoek zijn:
· ontbreken van kennis en bewustzijn over borstkanker en het onderzoek;
· taboe rond kanker en angst
· niet zelf kunnen lezen van de uitnodiging

Voorlichting
Hoewel de huidige deelname onder allochtone vrouwen aan het borstkankeronderzoek groter is dan 10 jaar geleden, blijft het hard nodig om de bewustwording en kennis van deze groep te verbeteren.
Tijdens het onderzoek, werd ook uitgebreid gesproken met voorlichters eigen taal en cultuur over mogelijkheden om de voorlichting te verbeteren. In opdracht van Pharos is daarnaast onderzoek gedaan naar de mogelijke bijdrage van huisartsen en allochtone zorgconsulenten aan een betere voorlichting over het bevolkingsonderzoek voor allochtone patienten. Op basis van deze rapporten ontwikkelt Pharos een plan voor individuele en groepsgerichte voorlichting door zowel huisartsen als allochtone zorgconsulenten, voorlichters eigen taal & cultuur en migranten organisaties. In een vervolgonderzoek zal worden uitgetest of met deze benadering de deelname aan het bevolkingsonderzoek werkelijk verhoogd wordt.

Pharos
Stichting Pharos is het landelijke kennis- en adviescentrum op het terrein van
Migranten, Vluchtelingen en Gezondheid. Pharos streeft ernaar om professionals en organisaties te ondersteunen, die zorg- en dienstverlening aan migranten en vluchtelingen willen verbeteren en hun gezondheid willen bevorderen. Daartoe ontwikkelt zij praktisch toepasbare kennis en interventies. Zij stelt die zowel nationaal als internationaal beschikbaar door middel van informatie, training en (beleids)advies.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen