Hoge toeslagen bij losse aanvullende zorgverzekering

Geld en zorg 2Twaalf zorgverzekeraars rekenden in 2009 voor een losse aanvullende verzekering hoge toeslagen. Bij zeven maatschappijen was het afsluiten van een losse aanvullende verzekering – dus zonder de basisverzekering – helemaal niet mogelijk. Verzekeraars beperken met deze koppelverkoop de vrije keuze van consumenten. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Erasmus Universiteit, waarover de Consumentenbond publiceerde in de Gezondgids van november. De bond trok al eerder aan de bel over deze onwenselijke situatie.

Lang niet iedereen weet dat het in theorie mogelijk is om een basisverzekering bij zorgverzekeraar A en de aanvullende polis bij maatschappij B af te sluiten. Dat kan de moeite waard zijn, bijvoorbeeld voor iemand die via zijn werkgever een collectiviteitskorting krijgt voor de basisverzekering, terwijl een andere verzekeraar een aanvullend pakket biedt dat hem op het lijf is geschreven. Op papier een prima combinatie, maar in de praktijk doen verzekeraars daar erg moeilijk over. Zo worden er toeslagen gerekend van 25% tot 100%, concluderen de onderzoekers van de Erasmus Universiteit.

Maatregelen
Op basis van eerdere bevindingen van de Consumentenbond beloofde minister Klink van Volksgezondheid de Tweede Kamer eind 2008 een onderzoek. Dat verzoek ligt nu bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de resultaten van het onderzoek worden eind november verwacht. Mogelijk volgen er dan ook maatregelen. Vooruitlopend daarop roept de Consumentenbond de betrokken verzekeraars op om de koppelverkoop-praktijken uit eigen beweging te staken.

Bron: Consumentenbond

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen