Klink bezorgd over vaccinatie-fabels over H1N1-griepprik

0
221

VWS wil banners op website met onjuiste en negatieve informatie over de mexicaanse griep
vraagteken vaccinatieHet ministerie van VWS komt in het geweer tegen onjuiste informatie op internet over de Mexicaanse griep en de mexicaanse griepprik. Op fora en weblogs is het ministerie van plan banners te plaatsen die verwijzen naar de website waarop de overheid zelf informatie geeft over de Mexicaanse griep, www.grieppandemie.nl. Dat heeft een woordvoerder dinsdag gezegd.Bij navraag bleek dat VWS voornamelijk banners wil plaatsen op website en webfora die onjuist of negatieve informatie plaatsen over de mexicaanse griepvaccinatie plaatsen. Hoe VWS dat wil realiseren is niet bekend en via diverse voorlichters zijn wij niet aan een antwoord gekomen.

Het ministerie reageert zelf niet op de weblogs en fora, maar gaat op de eigen website wel in vragen die leven over de veiligheid van de vaccinatie tegen de griep. Minister Klink zei vandaag in het NOS journaal van plan te zijn om een website te lanceren om vragen te gaan beantwoorden en deel te nemen aan de discussie op internet over de mexicaanse griep vaccinatie. Volgens diverse woordvoerders van VWS is het de bedoeling dat dat op www.grieppandemie.nl gaat gebeuren.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) bezocht dinsdag een huisartsenpraktijk in Den Haag waar het druk was met mensen die een prikje kwamen halen. Huisarts Albert Ongkiehong vertelde de minister dat de artsen het goede voorbeeld hadden gegeven door zichzelf als eerste in te enten. Onder zijn patienten leven veel vragen over de vaccinatie.

Een van de slachtoffers van die fabels is Rotterdamse viroloog Ab Osterhaus. In de media heeft hij recent veel kritiek gekregen op zijn adviezen en publieksvoorlichting met betrekking tot de Mexicaanse griep, onder andere van arts-microbioloog Ekkelenkamp van het UMC Utrecht. De griep zou ongevaarlijk zijn en de maatregelen van de overheid overdreven. Maar nu er binnen een week vijf patienten zijn overleden, is het goed te weten dat de regering zich, mede op advies van Osterhaus, degelijk heeft voorbereid.