Minister Donner ontvangt 1e exemplaar onderzoek mantelzorg in de GGZ

Array

mantelzorgMinder uitval medewerkers door verlofregeling mantelzorg
Vandaag neemt Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Mr. Piet Hein Donner het eerste exemplaar van een onderzoek naar mantelzorg binnen de GGZ in ontvangst. Uit dit onderzoek blijkt dat langdurig doorbetaald zorgverlof leidt tot minder uitval onder werkende mantelzorgers. ABVAKABO FNV en Werk&Mantelzorg deden de afgelopen maanden onderzoek naar de effecten van de mantelzorgregeling in de cao Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Deze regeling maakt het medewerkers die langdurig mantelzorg verlenen mogelijk om hier volledig doorbetaald verlof voor aan te vragen. De GGZ heeft hiermee een primeur. Zowel werknemers als werkgevers zijn gebaat bij de regeling: 90 procent van de mensen die langdurend zorgverlof gebruiken of hebben gebruikt, geeft aan dat de regeling helpt om werk en zorg beter te combineren. Mantelzorgers houden hun werk daarom langer vol en raken minder snel overbelast.

Elise Merlijn, bestuurder zorg ABVAKABO FNV: “Dit onderzoek bevestigt het beeld dat wij al hadden. Een goede verlofregeling is essentieel om langdurige mantelzorg te combineren met een baan. En met het groeiend aantal mantelzorgers in Nederland wordt dat een steeds belangrijker onderwerp aan de cao-tafel. Als er in andere cao’s geen goede afspraken komen, en werknemers langer moeten doorwerken, komt de mantelzorg de komende jaren onder druk te staan.”

Martijn de Wildt, projectleider Werk&Mantelzorg: “Uit het onderzoek blijkt ook dat er nog steeds een taboe rust om mantelzorg te bespreken met de leidinggevende en collega’s. Terwijl dit onderzoek ook duidelijk maakt dat werknemers die het wel bespreekbaar maken minder behoefte hebben om minder te gaan werken, uit te kijken naar een andere baan of helemaal te stoppen met werken. Een begripvolle werkgever die actief meedenkt over oplossingen om werk en mantelzorg te combineren, door zorgverlof en/of maatwerkoplossingen als flexibele werktijden en locaties, houdt daar dus loyale en duurzaam inzetbare medewerkers aan over.”

Mantelzorg is de langdurige, vaak intensieve en onbetaalde zorg voor een chronisch zieke partner, een gehandicapt kind of een hulpbehoevende ouder, vriend of buur. Nederland telt 2,6 miljoen mantelzorgers. Zij zorgen minimaal acht uur per week en/of minimaal drie maanden voor een ander. Circa 70 procent in de leeftijdsgroep tot 65 jaar combineert dit met een betaalde baan. 1 op de 8 werknemers is ook mantelzorger. Het onderzoek naar mantelzorg in de GGZ werd in de zomer van 2009 uitgevoerd onder 715 leden van ABVAKABO FNV werkzaam in de GGZ.

Over ABVAKABO FNV
ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector en heeft ruim 350.000 leden, werkzaam bij overheden, in de zorg, welzijnswerk, onderwijs, sociale werkvoorziening, nutsbedrijven en post en telecommunicatie. Voor meer informatie: www.abvakabofnv.nl

Over Werk&Mantelzorg
Werk & Mantelzorg is een samenwerkingsverband tussen Mezzo, vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, en HR-adviesbureau Qidos en wordt ondersteund door het Ministerie van VWS. Het doel van Werk&Mantelzorg is om een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat in Nederland te creeren samen met allerlei partijen. Meer informatie is te vinden op www.werkenmantelzorg.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen