Voortbestaan rugzakregeling onzeker

Array

kind met down syndroom mfAfschaffen Rugzakregeling leidt niet tot Passend Onderwijs
De Stichting Down Syndroom maakt zich grote zorgen over het voorbestaan van de rugzakregeling. Staatssecretaris Dijksma wil de rugzakregeling voor kinderen met een beperking afschaffen. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en Platvorm VG wijzen deze keuze af. Afschaffing van de rugzakregeling leidt tot willekeur, waarbij kinderen afhankelijk zijn van de middelen die een school voor zorg en ondersteuning wil inzetten. Schoolbesturen hebben de vrije hand om geld te besteden zoals zij het willen. Ouders hebben nauwelijks nog invloed op de ondersteuning die hun kind krijgt. De CG-Raad en Platform VG willen dat de rugzakregeling voor kinderen met een beperking blijft bestaan en wordt verbeterd.

Staatssecretaris Dijksma doet in haar brief aan de Tweede Kamer over het Passend Onderwijs haar plannen voor onderwijs aan kinderen met beperkingen uit de doeken. Onderdelen van het plan zijn bevriezing van de zorgmiddelen en het afschaffen van de rugzakregeling. Schoolbesturen krijgen veel ruimte om afspraken te maken over de verdeling van de schaarse middelen en voor het plaatsen en verwijzen van leerlingen.

De CG-Raad en Platform VG zijn het met Staatssecretaris Dijksma eens dat Passend Onderwijs nodig is. Te veel scholen bieden onvoldoende kwaliteit van onderwijs aan leerlingen met beperking, zo concludeerde ook de onderwijsinspectie dit jaar. Ook dit jaar blijkt uit onderzoek opnieuw dat onvoldoende duidelijk is waar scholen de middelen voor zorgleerlingen aan besteden, terwijl het aantal indicaties maar toeneemt.

De CG-Raad en Platform VG maken zich grote zorgen over de toekomst van de kwaliteit van onderwijs aan leerlingen met beperkingen en verzetten zich tegen de afschaffing van de rugzakregeling. De CG-Raad en Platform VG willen dat de rechten van ouders duidelijk in de zorgplicht staan beschreven. Nu is niet duidelijk welke rechten ouders krijgen en hoe het schoolbestuur de zorgplicht invult. Welke invloed hebben ouders dan nog op de schoolkeuze van hun kind?

In de wettelijke omschrijving van de zorgplicht moet duidelijk zijn dat de eerste school van voorkeur van ouders de verantwoordelijkheid draagt voor plaatsing op die school. Pas als dat echt niet kan, kan de school daar beargumenteerd van afwijken.

Het aanpakken van de problemen zal de komende jaren veel energie vragen van scholen, leraren, besturen en ouders. Deze ambitie wordt momenteel de kop in gedrukt door de bevriezing van middelen met de budgetfinanciering.

Bron: Stichting Down Syndroom

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen