IGZ: Mexicaanse griepprik voor gezonde profvoetballers onaanvaardbaar

AZDe Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft onderzoek ingesteld naar signalen dat spelers van voetbalclub AZ zijn ingeent met het vaccin tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). Omdat profvoetballers goed getrainde en over het algemeen gezonde personen zijn, behoren zij niet tot een van de risicogroepen waarvoor het vaccin is gereserveerd. De minister van VWS heeft weliswaar voor de gehele bevolking vaccin aangekocht, maar omdat die niet in een keer geleverd kunnen worden moet zorgvuldig worden omgegaan met de beschikbare hoeveelheid vaccins. Het vaccin mag alleen worden verstrekt aan de door de minister vastgestelde risicogroepen. Deze richtlijn is gebaseerd op het advies van de Gezondheidsraad. Hoofdinspecteur Volksgezondheid Jan van Wijngaarden: “Vaccin uit de voorraden gebruiken voor het inenten van niet-risicogroepen kan gevaar opleveren voor de volksgezondheid, omdat daarmee de beschikbaarheid voor de risicogroepen in gevaar kan komen. Een dergelijk ‘misbruik’ van vaccins is daarom niet aanvaardbaar.”

Uit het onderzoek blijkt dat de sportarts van AZ daadwerkelijk een aantal mensen van de voetbalclub ingeent heeft met vaccin dat afkomstig is uit de praktijk van de sportarts/huisarts. Dezelfde dag nog hebben de artsen zich gerealiseerd dat er een aantal sporters ten onrechte zijn gevaccineerd omdat zij niet tot een van de risicogroepen behoorden. Vanaf dat moment zijn vaccinaties van gezonde personen binnen de AZ-organisatie opgeschort tot het moment dat er in Nederland ook vaccins beschikbaar komen voor personen buiten de nu vastgestelde risicogroepen. Nieuwe vaccinaties van personen buiten de risicogroepen zullen niet meer plaats vinden.

De inspectie heeft haar standpunt in een brief aan de betrokkenen bij voetbalclub AZ onder de aandacht gebracht. De sportarts van AZ heeft toegezegd de brief van de IGZ nationale bekendheid te geven op het congres van aanstaande zaterdag voor clubartsen betaald voetbal. Hiermee sluit de IGZ deze zaak af. Bij mogelijke andere onterechte toediening van H1N1-vaccins zal IGZ ook optreden.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen