NZa past tarieven huisarts aan

Array

geld5Huisartsenzorg wordt structureel goedkoper
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verlaagt de tarieven voor huisartsen per 1 januari 2010. In totaal wordt door de wijziging 60 miljoen euro bespaard op huisartsenzorg. De verlaging is het gevolg van een kostenonderzoek van de NZa, waaruit bleek dat de huidige tarieven te hoog zijn. De gemiddelde huisarts levert meer consulten en heeft lagere praktijkkosten dan waar tot nu toe rekening mee is gehouden.

De herijking van de tarieven is gebaseerd op het eerder in opdracht van de NZa uitgevoerde kostenonderzoek huisartsenzorg. Daaruit bleek dat huisartsen in 2006 in totaal 366 miljoen euro bovenop het eigen inkomen verdienden. In de tussentijd is er veel veranderd in de huisartsenzorg waardoor van dit bedrag in 2009 nog 172 miljoen euro resteert. Dit lagere bedrag is het gevolg van (1) het bevriezen van de tarieven voor huisartsenzorg sinds 2006; (2) een correctie voor bepaalde verrichtingen die vanaf 2010 onder ketenzorg komen te vallen; (3) een gedeeltelijke correctie voor de opbrengsten als gevolg van bepaalde verrichtingen waarvoor vrije tarief gelden en (4) een correctie voor kosten die in 2006 buiten de administratie zijn gebleven (bijvoorbeeld de kosten van een meewerkende partner).

Met de herijking wordt 60 miljoen euro van de vastgestelde 172 miljoen euro weggenomen. Het resterende bedrag bestaat uit opbrengsten die buiten de gereguleerde tarieven om ontstaan. Zo krijgen huisartsen bijvoorbeeld extra opbrengsten uit verrichtingen gericht op modernisering en innovatie. In het voorjaar van 2010 adviseert de NZa over structurele wijzigingen waarbij rekening wordt gehouden met deze opbrengsten.

Naast de herijking heeft de minister de NZa gevraagd wijzigingen door te voeren in de vergoeding van de praktijkondersteuner en de verrichtingen gericht op modernisering en innovatie. De NZa heeft hierover in de afgelopen periode regelmatig de betrokken partijen (de Landelijke Huisarts Vereniging, Landelijke Vereniging voor de Georganiseerde Eerstelijn en Zorgverzekeraars Nederland) geconsulteerd. Mede op basis van input van de beroepsorganisaties heeft de NZa besloten deze wijzigingen een jaar uit te stellen.

CV-5000-1.0.1.-13
CV-50004.0.1.-6
CV-5000-4.0.10.-4
CV-5000-4.0.11.-2
CV-5000-4.0.12.-2
CV-5000-4.0.4.-3
CV-5000-4.0.6.-7
CV-5000-4.1.6.-8
CV-7000-3.0.-3
Resultaten kostenonderzoek huisartsen NZa

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen