Onderzoekers Martini Ziekenhuis: slagaderen pompen met het hart mee

Array

adersDe bloedcirculatie van ons lichaam wordt niet alleen veroorzaakt door een samentrekking van het hart. Ook de slagaders spelen daarbij een belangrijke rol. Onderzoekers van het Martini Ziekenhuis toonden dit onder leiding van neuroloog/klinisch neurofysioloog dr. Arjen Schaafsma onlangs aan.
“Dat de slagaderen een actieve bijdrage leveren aan de bloedcirculatie is een geheel nieuw inzicht. We hebben jaren gedacht dat alleen het hart een pompende werking heeft, “ zegt Schaafsma van het Martini Ziekenhuis. In 1628 publiceerde de Britse geneeskundige William Harvey voor het eerst het model van de bloedcirculatie. Hij stelt hierin dat alleen de samentrekking van het hart verantwoordelijk is voor de voortstuwing van het bloed door ons lichaam.Betere keuzes
Schaafsma: “Dit model heeft eeuwen stand gehouden, maar uit ons onderzoek blijkt nu dat het hart aan het begin van elke hartslag wordt ondersteund door een goed gesynchroniseerde en kortstondige samentrekking in de slagaders. Goed functionerende slagaders zijn dus meer van belang voor de bloeddruk dan we dachten. Deze resultaten zijn zeer belangrijk voor de ontwikkelingen in de gezondheidszorg.” De neuroloog verwacht dat het nieuwe inzicht zal leiden tot een verbeterde interpretatie van bloeddrukmetingen, betere keuzes in de toediening van medicijnen en een betere bewaking van ernstig zieke patienten.

IAG en EFRO
Het onderzoek van Schaafsma en zijn team werd mogelijk gemaakt door een subsidie van het Innovatief Actieprogramma (IAG) van de provincie Groningen en een subsidie van het  Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie.

Bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen