Studenten helpen huisartsen vaccineren

Array

vaccinVierdejaars studenten geneeskunde van het Erasmus MC zijn de afgelopen dagen enthousiast begonnen met vaccineren. Op verschillende plekken in de regio Rijnmond helpen ze huisartsen met de griepprikken tegen Nieuwe Influenza A (H1N1).  Ruim 160 studenten hebben zich opgegeven bij uitzendbureau Tempo-Team, waar huisartsen hun verzoeken om hulp indienen.

Kant-en-klaar
Huisartsen kampen met extra drukte door de prikken tegen Nieuwe Influenza A (‘Mexicaanse griep’). Die vaccinatie moet twee keer aan iemand worden gegeven. “Ook kost het geven van de prikken extra tijd doordat we het vaccin zelf moeten opzuigen in de spuiten. Normaal krijgen we de spuiten kant-en-klaar aangeleverd”, zegt huisarts Gerrit Jacob den Hollander uit Barendrecht. Afgelopen woensdag schakelde hij de hulp in van de studenten Delal Akdeniz en Laurens de Haan.

Kracht zetten
Beide studenten hebben bij het Erasmus MC de speciale vaccinatietraining gevolgd. Daar hebben ze geleerd hoe ze patienten moeten benaderen. Het prikken hebben ze geoefend op sinaasappels. “Dat voelt toch wel heel anders dan een bovenarm”, zegt Akdeniz nadat ze haar eerste echte prikken aan patienten heeft gegeven. “Bij een mens moet je meer kracht zetten.”

Dik tevreden
Huisarts Den Hollander is dik tevreden met de hulp. “Ze doen het netjes, snel en zijn erg gemotiveerd. Zonder hen was de kans groot geweest dat de rij tot buiten was gegroeid. En een prik halen is al niet leuk, dus je wilt er zeker niet voor in de regen staan”, zegt Den Hollander. Bij de volgende ronde voor de Mexicaanse-griepprik vraagt hij Akdeniz en De Haan om weer te komen.

Verdere toekomst
Het inschakelen van studenten is een gezamenlijk initiatief van het Erasmus MC, GGD, Ghor en de Medische Faculteitsvereniging Rotterdam (MFVR). De GGD’s kunnen ook een beroep doen op de studenten. De instellingen beginnen binnenkort met het vaccineren van kinderen van een half tot en met vier jaar en ouders, verzorgers en huisgenoten van baby’s tot zes maanden. Het is de bedoeling dat de studenten ook in de verdere toekomst kunnen helpen bij (pandemische) griepvaccinaties.

One thought on "Studenten helpen huisartsen vaccineren"

  1. Quanta costa: €25 euro per uur ex BTW. Vond ik toch wat aan de dure kant. Gelukkig heb ik genoeg contacten in het medische die het leuk vinden om voor 2 goede flessen wijn te komen helpen.

    Misschien had ik het eerder verkeerd begrepen:
    maar in eerste instantie begreep ik van de GHOR dat we gratis ondersteuning kregen; later werd dat ongeveer 10 euro per uur en nu dus 25 ex BTW.

    Let wel: voor deze vaccinatie krijgen we minder per prik dan voor de gewone seizoensgriepvaccinatie. De logistiek is veel lastiger waardoor je extra personeel nodig hebt (geen kant en klare spuiten maar spuiten die je nog moet optrekken) en langer bezig bent (meer overuren uitbetalen).

    Ik wilde het netjes regelen, dus een mailing met folder de deur uit (extra drukkosten voor de uitnodiging en extra portokosten).

    Dus helaas: de medische studenten zullen bij mij geen zakcentje extra kunnen verdienen.

    Maar overigens liep het gesmeerd. En om eventjes een lange rij tot op straat te zien (m.n. omdat de mensen al lekker vroeg gekomen waren), was ook wel eens bijzonder. Een rij die overigens weer snel weggewerkt was, dankzij een fantastisch prikteam!

Comments are closed.

Recente artikelen