Verzekeraars gaan schade hulpverleners verhalen op daders

Array

ambulanceIn de regio’s Haaglanden en Hollands-Midden gaan verzekeraars schade, die het gevolg is van geweld tegen werknemers met een publieke taak, verhalen op de daders. Dat is vandaag vastgelegd in een convenant tussen het Openbaar Ministerie Den Haag (OM), het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland en de politiekorpsen Haaglanden en Hollands-Midden. minister Ter Horst, die het geweld tegen publieke dienstverleners met kracht wil terugdringen, heeft het convenant mede ondertekend.

Het convenant, dat wordt getekend op de Dag van het Respect, loopt tot november 2010. Alle verzekeraars, zo geven de medeondertekenaars de heren Wiegel (Voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland ) en Weurding (Algemeen Directeur Verbond van Verzekeraars) aan, zullen niet aarzelen om de rechter in te schakelen om de schadevergoeding die is uitgekeerd aan slachtoffers of hun werkgevers te verhalen op de daders. Daarbij hoort ook het leggen van conservatoir beslag, om verhaalsobjecten veilig te stellen bij onwillige daders. Daarnaast zal het OM uiteraard een flinke straf eisen.

In het convenant is afgesproken dat het OM de verzekeraars informeert wanneer verdachten van geweld worden vervolgd. Een slachtoffer kan zich namelijk slechts in beperkte mate voegen voor de schade in het strafproces. Als een verzekeraar een schadevergoeding uitkeert, treedt deze daarmee in de rechten van de verzekerde. Dan kan de verzekeraar aan het OM nadere informatie vragen om alle schade via de burgerlijke rechter te verhalen op de dader. Als een slachtoffer bijvoorbeeld in het ziekenhuis wordt opgenomen, kan de verzekeraar de kosten van ziekenhuisopname verhalen op de dader.

Veel publieke organisaties, zoals openbaar vervoerbedrijven en politie, streven ernaar schade te verhalen op de plegers van geweld. In de praktijk gebeurt dit echter nauwelijks. De afspraken die nu zijn gemaakt, maken dat daders sneller geïdentificeerd kunnen worden zodat verzekeraars beter en sneller in staat zijn te verhalen.

Ook Verbondsdirecteur Richard Weurding wees er in zijn speech op het feit dat de we de rekening nog te vaak niet neerleggen bij de mensen die deze schade hebben veroorzaakt. “maatschappelijk onaanvaardbaar” noemt Weuring het geweld tegen publieke dienstverleners. “Geweld tegen publieke hulpverleners schaadt niet alleen de rechtstaat. Het kost ook geld. Die rekening betalen we als samenleving zelf. En dat gaat veranderen. Waar verzekeraars in beeld komen om deze rekeningen te betalen, zullen wij dat natuurlijk blijven doen. Maar we zullen daarna de dader wel aanspreken op de kosten die wij hebben gemaakt.” Weurding pleit voor versnelling van de publiek-private samenwerkingsvormen en hoopt op landelijke en bredere betekenis.

In het convenant is verder aangegeven dat de betrokken instanties uitdrukkelijk rekening houden met de rechten en belangen van werknemers die tijdens de uitoefening van een publieke functie slachtoffer zijn geworden van agressie en geweld. Het Slachtoffer Informatie Punt Den Haag verzorgt daarbij de verdere begeleiding van slachtoffers. In de praktijk blijkt namelijk dat een actief slachtoffer tijdens het strafproces beter kan omgaan met de gevolgen van een misdrijf en er voor kan zorgen dat de dader niet opnieuw in de fout gaat.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen