Bij subcutane H1N1 vaccinatie en antistolling meer lokale reacties

Array

griepvaccin h1n1Pandemrix en Focetria (beide geadjuveerde griepvaccins) zijn alleen geregistreerd voor intramusculaire toediening. Bij subcutane toediening kan het adjuvans mogelijk heftiger lokale reacties geven. Patienten met een (aangeboren of verworven) stollingsstoornis hebben bij het toedienen van intramusculaire injecties echter een verhoogde kans op het krijgen van spierbloedingen. Daarom gelden onderstaande adviezen:

Bij de volgende patienten wordt diep subcutane toediening geadviseerd:

  • patienten met ernstige stollingsstoornissen zoals hemofilie of de ziekte van Von Willebrand;
  • patienten die cumarinederivaten gebruiken
  • patienten die therapeutisch heparine of fraxiparine gebruiken
  • patienten die clopidogrel gebruiken in combinatie met hoog gedoseerde salicylaten             (therapeutische dosering, zoals bv bij reuma)

Bij de volgende patienten dient te worden overlegd met de behandelend specialist:

  • patienten met een trombopathie
  • patienten met een trombopenie en een trombocytenaantal < 50 x 109/l.

Bij de volgende patienten kan het vaccin wel intramusculair worden toegediend, mits het langzaam wordt ingespoten:

  • patienten die salicylaten gebruiken
  • patienten die clopidogrel gebruiken
  • patienten die preventief fraxiparine gebruiken

Bron: NHG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen