Ronde Tafel gesprek over het wetsontwerp Maatschappelijke Onderneming

wmoOp 12 november was er een  Ronde Tafel gesprek met de Kamercommissie Justitie over het wetsontwerp Maatschappelijke Onderneming. De Kamer was erg selectief  bij het uitnodigen van branche organisaties, de NVZ heeft schriftelijk haar commentaar kunnen geven richting de Kamer, binnen het verband van Branche organisaties Zorg (BoZ).

Het Kabinet wil met haar voorstel voor “Maatschappelijke Onderneming” de ontwikkelingen die de instellingen die een maatschappelijke taak uitvoeren doormaken, ondersteunen en verder helpen. Dit is een doelstelling waar we achter staan. Met het wetsvoorstel wordt deze doelstelling echter niet gerealiseerd. De voorstellen bieden geen meerwaarde ten opzichte van bestaande rechtsvormen, de voorstellen bieden geen oplossing voor de financieringsproblemen die op de zorgsector af komen, de voorstellen creeren nieuwe problemen in de besturing van zorgorganisaties en er zijn betere alternatieven beschikbaar.

Zorginstellingen herkennen niet dat het kabinet met dit voorstel een vorm aanbiedt die zorginstellingen in staat stelt om de relaties met de omgeving verder te professionaliseren en relaties met andere organisaties aan te gaan. Als de beoogde nieuwe (modaliteit van een) rechtspersoon een volledig vrije keuze van zorgaanbieders zou zijn, zouden wij ons geen zorgen maken over het nieuwe wetsvoorstel. De geringe meerwaarde zal vanzelf blijken uit het geringe gebruik ervan.

De NVZ heeft danook de Tweede Kamer verzocht dit wetsvoorstel af te wijzen, in geen geval mag deze rechtsvorm dwingend aan zorginstellingen worden opgelegd.

bijlage – brief wetsvoorstel Ministerie van Justitie over de Maatschappelijke Onderneming

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Relevante artikelen

Q-koortspatiënt valt van de radar

*Medisch Nieuws* Bijeenkomsten & Symposia Onderzoek & Life Sciences One Health Politiek - 23 maart , 2015 - 14:16