Gelderse jongeren gebruiken steeds vaker 2cb in plaats van XTC

Array

iriszorgOnderzoek alcohol en drugsgebruik onder jongeren, Tendens 2009
Jongeren en jongvolwassenen in Gelderland zijn in de afgelopen anderhalf jaar meer GHB en het tripmiddel 2cb gaan gebruiken. De drugs nemen de plaats in van xtc. Dat blijkt uit een monitor van Tendens 2009 van IrisZorg. Op donderdagmiddag 12 november is Tendens 2009 aan de buitenwereld gepresenteerd. Tendens 2009 gaat in op het alcohol- en drugsgebruik bij jongeren en jongvolwassenen in Gelderland.

Enkele belangrijke uitkomsten uit het onderzoek:

  • Alcohol blijft het meest gebruikte middel onder jongeren.
  • Jongeren zeggen heel weinig ‘nee’ tegen alcohol.
  • De meeste jonge clienten van IrisZorg zijn onder behandeling wegens problematisch cannabisgebruik.
  • De XTC-markt is ingestort door de veranderende samenstelling
  • het gebruik van GHB is niet meer weg te denken uit het uitgaansleven
  • 2cb is een nieuw middel op de markt. Dit zijn enkele belangrijke conclusies uit Tendens 2009.

Daarnaast wordt in Tendens ingezoomd op opmerkelijke verschijnselen zoals het taboe onder cannabisgebruikers om over problematische aspecten van het blowen te praten en het gebruik van speed onder zwerfjongeren als overlevingsstrategie.

De gegevens uit het onderzoek zijn afkomstig van intervieuws uit een panelstudie met insiders als jongerenwerkers, portiers van uitgaansgelegenheden en uiteraard jongeren zelf. Daarnaast geeft de testservice van IrisZorg, waar mensen hun drugs kunnen laten testen, een beeld van de kwaliteit van de pillen en poeders. Een analyse van de clienten van IrisZorg geeft een beeld van het problematisch gebruik. En tot slot is in Tendens een link gelegd naar andere regionale onderzoeken en overheidsbeleid.
Vanuit al deze deelonderzoeken zijn trends gesignaleerd op het gebied van alcohol en drugs door jongeren in Gelderland.

Het tripmiddel 2cb is in de Randstad ook vooral in de jaren negentig gebruikt. Onderzoekers zien het gebruik ervan nu voor het eerst terug in Gelderland. IrisZorg onderzoekt jaarlijks de belangrijkste ontwikkelingen in het gebruik van alcohol en drugs onder jongeren en jongvolwassenen in Gelderland. De belangrijkste conclusies werden deze week gepresenteerd. De gegevens uit het onderzoek zijn afkomstig van interviews uit een panelstudie met jongerenwerkers, portiers van uitgaansgelegenheden en jongeren zelf. Daarnaast geeft de testservice van de verslavingszorginstelling een beeld van de kwaliteit van verschillende soorten drugs.

2cb
Opvallend in Tendens is de toename van het middel 2cb. Hoewel ‘signalen van 2cb-gebruik uit een klein aantal netwerken komen’, meldt IrisZorg dat er bij de testservice meer monsters van de drug worden aangeboden. 2cb werd tot midden jaren negentig in smartshops verkocht onder de naam Nexus. Het is verkrijgbaar in de vorm van een poeder, capsules of kleine pilletjes en is bij een hoge dosering, boven vijftien miligram, een tripmiddel. Bij een lagere dosering lijkt het effect van de drug op dat van MDMA en geeft het een euforisch gevoel. Ook heeft 2cb een seksueel stimulerend effect.

Bent u benieuwd naar alle resultaten? Lees dan het factsheet dat een samenvatting geeft, of download de volledige Tendens 2009.

Bron: Iriszorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen