TNO-rapport over meerwaarde van werkende chronisch zieke jongeren

Array

gewoon_werkenJongeren met een chronische ziekte die via het non-profit uitzendbureau Emma at work op de arbeidsmarkt actief zijn, verhogen niet alleen hun eigen levensvoldoening, maar leveren ook de maatschappij zowel sociaal alsook financieel rendement. Het rapport ‘De meerwaarde van Emma at Work’ van TNO hierover is vandaag, ter gelegenheid van de Week van de Chronisch Zieken in het AMC aangeboden aan de heer J.M. Linthorst, voorzitter Raad van Bestuur van het UWV. TNO bracht de effecten van Emma at Work door middel van een vragenlijstonderzoek in kaart bij de twee belangrijkste stakeholders van Emma at Work: de jongeren die Emma at Work bemiddeld heeft naar werk (specifiek: jongeren met een chronische ziekte) en hun leidinggevende (als vertegenwoordiger van de inlenende organisatie).

Peter Brouwer, TNO-onderzoeker en auteur van het rapport: “Jongeren blijken vooral baat bij Emma at Work te hebben, omdat werk hun levensvoldoening verhoogt. Vergroting van de eigenwaarde, uitbreiding van het sociaal netwerk en meer geld om te besteden zijn het gevolg van hun deelname aan de arbeidsmarkt. Voor de inlenende bedrijven is maatschappelijk ondernemen de belangrijkste reden om chronisch zieke jongeren in dienst te nemen. Bovendien zijn de ervaringen voor het overgrote deel positief en ziet 58 % van de ondervraagden de inzet van een chronisch zieke jongere als een positieve invloed op de werkvloer.”

Maatschappelijke meerwaarde
TNO maakte een kwantitatieve inschatting van de maatschappelijke meerwaarde van Emma at Work. Daaruit blijkt dat elke extra jongere, die via Emma at Work werkt en anders geen werk zou hebben, een maatschappelijke opbrengst van ruim 17 duizend euro per jaar betekent. Van de 100 jongeren die Emma at Work in 2009 bemiddeld heeft zouden naar schatting 28% zonder Emma at Work niet aan het werk zijn. Dit leidt tot een schatting van de maatschappelijke opbrengst van Emma at Work in 2009 van bijna een half miljoen euro. Emma at Work streeft ernaar over 3 jaar 450 chronisch zieke jongeren aan het werk te hebben geholpen.

Emma at Work
500.000 kinderen in Nederland groeien op met een chronische ziekte. Onderzoek laat zien dat arbeidsparticipatie moeilijk is voor hen. Op grond hiervan werd in 2006 de stichting Emma at Work opgezet door het Emma Kinderziekenhuis AMC in samenwerking met Tempo-Team. Dit werd mogelijk gemaakt dankzij de Nationale Zorgvernieuwingprijs. Emma at Work is gevestigd in het AMC en heeft drie consultants in dienst die jongeren met een chronische ziekte bemiddelen naar een baan. Sinds de oprichting werden ruim 100 jongeren geholpen naar een plek op de arbeidsmarkt.

Marlies van Hilten, directeur Emma at Work: “Dit rapport is voor ons een enorme stimulans om door te gaan met ons werk. Door dit rapport vandaag aan het UWV aan te bieden willen wij een signaal afgeven dat chronisch zieke jongeren net zo goed meetellen in onze maatschappij als hun gezonde leeftijdsgenoten.”

Het rapport naar de meerwaarde van Emma at Work werd mogelijk gemaakt door de Stichting Start Foundation, een maatschappelijke investeerder die streeft naar een arbeidsmarkt waar iedereen welkom is, en door SenterNovem, een agentschap voor het Ministerie van Economische Zaken.

Bron: AMC
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen