Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en persoonsgegevens

Array

vrouwenBaarmoederhalskanker komt bij vrouwen van alle leeftijden voor, maar het meest bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom krijgen vrouwen uit deze leeftijdsgroep eens in de vijf jaar een uitnodiging om gratis deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Baarmoederhalskanker komt door een infectie met het Humaan Papilloma Virus (HPV). Dit virus wordt overgedragen tijdens seks en is erg besmettelijk. Iedereen die seks heeft gehad, kan dus besmet zijn geraakt. Ook als de vrouw geen klachten heeft, kan er (een voorstadium van) baarmoederhalskanker zijn.
Baarmoederhalskanker kan door een eenvoudig onderzoek, het uitstrijkje, in een vroeg stadium worden ontdekt. Bij een vroege ontdekking is de kans groter dat een behandeling succes heeft. De behandeling is vaak ook minder zwaar. In 2010 zullen de geboortejaren 1950, 1955, 1960, 1965, 1970, 1975, 1980 een uitnodiging voor dit onderzoek ontvangen. De persoonsgegevens voor de uitnodiging zijn afkomstig van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Zodra een vrouw zich inschrijft in een gemeente worden de persoonsgegevens in deze administratie opgenomen. Bevolkingsonderzoek Midden-West heeft toestemming om deze gegevens te gebruiken voor de uitnodiging.

Een vrouw ontvangt de uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Midden-West of van de huisarts. Als de huisarts de vrouw uitnodigt, stuurt de huisarts eerst de persoonsgegevens van de vrouw naar Bevolkingsonderzoek Midden-West. De gegevens worden dan vergeleken met de persoonsgegevens volgens de GBA. Alleen als deze gegevens met elkaar overeenkomen, wordt de uitnodiging door de huisarts verstuurd. Anders stuurt Bevolkingsonderzoek Midden-West alsnog de uitnodiging.

Op de registratie van de gegevens is de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing. De regels voor registratie liggen vast in een privacyreglement.
Bron: Bevolkingsonderzoekmidden-west.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen