Verpleegkundige laat zich nu wél vaccineren om patiënten te beschermen

0
167

vaccinationmfBijna 44 procent van de verpleegkundigen zal zich op dit moment wél laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Dat blijkt uit een enqu(ee)te van Nursing, die is voorgelegd aan 1000 abonnees van de digitale Nursing-nieuwsbrief. Ruim 250 abonnees hebben aan deze online enqu(ee)te deelgenomen.

Van de respondenten zou 31,6 procent zich niet laten vaccineren en een kwart (24,5%) blijft twijfelen. Het lijkt erop dat de mening van de verpleegkundigen om zich niet te laten vaccineren is veranderd, ten opzichte van wat eerder bekend werd in de media. Mogelijk dat de gevaren van de Mexicaanse griep langzaam doordringen. Ook zijn de ziekenhuizen inmiddels gestart met hun vaccinatiecampagnes.

Professionele verantwoordelijkheid

De belangrijkste reden voor de respondenten om zich wel te laten vaccineren is dat zij hun kwetsbare patienten niet willen besmetten (61,3%). En ook omdat zij de griep zelf niet willen krijgen en hun gezin willen beschermen. Ondanks dat de bereidheid om zich te laten vaccineren lijkt toe te nemen, zijn er nog steeds verpleegkundigen die dit niet willen (31,6%) of blijven twijfelen (24,5%). Uit de Nursing-enqu(ee)te blijkt dat de verpleegkundigen die zich niet willen laten vaccineren, in de eerste plaats twijfelen of het vaccin wel voldoende getest en dus veilig is. Hieraan gerelateerd vinden ze het moeilijk de bijwerkingen te overzien, ook op de lange termijn. Ten tweede zijn de respondenten van mening dat de berichtgeving in de media tegenstrijdig is. En ten slotte vinden ze de informatie vanuit de overheid onvolledig. Voor de twijfelaars is de reden ‘ik ben gezond en krijg toch nooit griep’ een belangrijke om te blijven twijfelen. Gevolgd door de angst voor de bijwerkingen en het idee dat de vaccins onvoldoende getest zouden zijn.

Betrouwbare informatie
Nursing heeft ook gevraagd naar de informatievoorziening over de Mexicaanse griep. Op de vraag: op welke manier ontvang jij als verpleegkundige informatie over de Mexicaanse griep, antwoordt 75,5 procent: via de werkgever. Op de tweede plaats staat de televisie (57,7%). Opvallend is dat de overheid met de informatievoorziening op de derde plaats komt (38,3%). Volgens de respondenten spreekt de informatie in de media elkaar tegen. 37,3 procent weet niet meer wie of wat te geloven. Verreweg de meeste verpleegkundigen gaan actief op zoek naar informatie bij hun werkgever (49,0%), op het internet (47,8%), en via diverse media (kranten, televisie en tijdschriften) (46,6%). De overheid staat op de vierde plaats met 41,1 procent, hoewel deze informatie wel het meest betrouwbaar wordt gevonden.

Poll op nursing.nl
De aanleiding voor Nursing om een enqu(ee)te te verspreiden onder haar nieuwsbriefabonnees was de eerdere poll op www.nursing.nl, waarin verpleegkundigen werd gevraagd naar hun definitieve keuze om zich wel of niet te laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Hierop is binnen twee weken ruim 1600 keer gestemd. Vier op de tien stemmers (44,8%) wilde zich zeker niet laten vaccineren en 27,6 procent wel. Ruim een kwart van de verpleegkundigen twijfelde (27,6%).

Bron: Nursing.nl