Eerstelijn is klaar voor physician’s assistant

Array

PATaakherschikking in de huisartsenpraktijk: introductie van de Physician assistant, dit is de titel van het onderzoeksverslag dat Julius onderzoeker Rob de Leeuw besprak tijdens een workshop op het congres Recente ontwikkelingen in de eerstelijn dat op vrijdag 6 november plaatsvond in Almere.

Dit onderzoek is eind vorig jaar afgerond door het Julius Centrum in samenwerking met het NIVEL en Deloitte. Eén van de belangrijkste conclusies van dat onderzoek is, dat de inzet van zowel de Physician’s Assistant voor een huisarts (PA-H) als van de praktijkondersteuner (POH) leidt tot lastenverlichting voor de huisarts van ruim 7%.

Als beide disciplines worden ingezet binnen één praktijk, leidt dat tot een lastenverlichting voor de huisarts van bijna 20%. Bij de inzet van een PA-H is er vooral sprake van substitutie (neemt taken van de huisarts over) bij een POH is er vooral sprake van suppletie (uitbreiding van het zorgaanbod).

Uit het onderzoek bleek verder dat de PA-H een vergelijkbaar spectrum aan problemen behandeld als de huisarts (en breder dan de POH). Het kennisniveau van de PA is vergelijkbaar met dat van een basisarts. De introductie van een ondersteunende discipline als de PA-H en ook de Nurse Practitioner (NP) kosten tijd, zo bleek tijdens de Almeerse workshop.

De praktijk moet uitwijzen hoe beide disciplines zullen functioneren naast elkaar, al dan niet in combinatie met een POH.Verder onderzoek moet ook uitwijzen hoe de PA-H en de NP over enkele jaren zullen functioneren en of zij als onderscheiden disciplines zullen blijven bestaan. De eerstelijn lijkt klaar te zijn voor de introductie van de physician assistant, dat bleek tijdens de workshop.

Wilt u de PPP inzien die Rob de Leeuw toonde tijdens de workshop? Klik dan hier. Het integrale rapport over dit onderzoek kunt u downloaden op www.integratedcare.eu.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen