Vragen over reuma en de Mexicaanse griep

Array

griepprikIk gebruik MTX en heb een oproep voor vaccinatie tegen H1N1virus (Mexicaanse griep). Moet ik mij wel laten vaccineren?
Ja, u behoort tot de erkende risicogroep.
Het vaccineren tegen het H1N1 virus verlaagt de kans dat u ernstig ziek wordt als u met het virus in aanraking komt.

Ik heb geen oproep gehad maar gebruik wel afweeronderdrukkende medicijnen. Moet ik mij alsnog laten vaccineren? Als u vermoedt dat u afweeronderdrukkende medicatie gebruikt en geen oproep heeft gehad, neem dan contact op met uw huisarts. In overleg met uw huisarts kunt u alsnog gevaccineerd worden.
Ik heb een oproep voor vaccinatie tegen H1N1 op dezelfde dag dat ik mijn medicijnen neem (MTX, anti-TNF). Kan ik mijn medicijnen op dezelfde dag innemen?
Er zijn geen redenen aan te nemen dat het niet mogelijk is om te vaccineren op de dag dat u uw medicatie inneemt.

Overleg bij twijfel met uw behandelend arts of het nodig is de dag van uw vaccinatie te verzetten.


Ik ben net gestart met het gebruik van MTX. Moet ik mij alsnog laten vaccineren?

Een oproep voor de griepprik en dit jaar ook voor het H1N1 vaccinatie gebeurt op basis van de gegevens die bekend zijn bij de huisarts.
Overleg met uw behandelend arts of u in aanmerking komt voor vaccinatie.
Indien hij dit adviseert kunt u zelf contact opnemen met uw huisarts.

Horen mensen met auto-immuunaandoeningen zoals RA, SLE tot de risicogroep? Volgens het RIVM is dit geen risicogroep.

Indien u afweeronderdrukkende medicatie gebruikt behoort u tot de risicogroepen.
Indien u een auto-immuunziekte heeft maar op dit moment geen afweeronderdrukkende middelen gebruikt, lijkt het niet noodzakelijk om wel te vaccineren. Raadpleeg uw behandelend arts bij twijfel.

Heeft het nu nog wel zin om mij te laten vaccineren? En hoeveel tijd moet er tussen de gewone griepprik en de prik tegen H1N1 zitten?

Ja dit heeft nog zin, maar hangt mede af van de beschikbaarheid van het aantal vaccins.

· Deskundigen adviseren een tussentijd te hanteren van bij voorkeur twee weken tussen de prik tegen seizoensgriep en de eerste prik tegen Nieuwe Influenza A.

· Een verkorting van de tussenperiode naar één week is eventueel mogelijk.

· Het tegelijkertijd toedienen van vaccinatie tegen de seizoensgriep en de eerste vaccinatie tegen influenza A wordt ontraden, omdat dan de eventueel optredende bijwerkingen niet specifiek aan één van die vaccinaties kunnen worden toegewezen.

· Tussen de eerste en de tweede prik tegen Nieuwe Influenza A zit minimaal 3 weken. (bron grieppandemie.nl)

Wat voor complicaties kunnen er optreden als je reuma hebt en je tegen de griep laat vaccineren?
Het griepvaccin is een doodvaccin en voor zover wij weten heeft dit geen gevolgen voor de reuma zelf.

Hoewel er over gesproken wordt dat reumatoïde artritis actiever zou kunnen worden na vaccinatie is hiervoor geen bewijs.

Het kan wel zijn dat het vaccin minder goed aanslaat wanneer u afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt.

Bron: Reumafonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen