Flibanserin, een effectieve en veilige behandeling is voor vrouwen met verminderd seksueel verlangen

Array

affectie in bedResultaten fase III onderzoek tonen aan dat flibanserin potentieel een effectieve en veilige behandeling is voor vrouwen die lijden aan verminderd seksueel verlangen
De resultaten uit het fase III klinisch onderzoek tonen aan dat flibanserin (eenmaal daags 100mg) het aantal bevredigende geslachtsgemeenschappen en het verlangen naar seksuele intimiteit significant verhoogt bij premenopauzale vrouwen. De gevoelens van stress die gepaard kunnen gaan met verminderd seksueel verlangen waren significant minder[i]. Flibanserin is een molecuul ontwikkeld door Boehringer Ingelheim dat in eerste instantie wordt onderzocht voor de behandeling van premenopauzale vrouwen die lijden aan verminderd seksueel verlangen.

Hypoactive sexual desires disorder (HSDD) wordt in de medische wetenschap omschreven als een vermindering van seksueel verlangen met daarbij opmerkelijke gevoelens van stress en/of problemen in de relationele sfeer.[ii] Vrouwen die leiden aan HSDD voelen vaak een verlies aan intimiteit waar ze vroeger zo van genoten. De aandoening kan negatieve consequenties hebben op het welzijn van vrouwen en de relatie met hun partners 2,[iii],[iv],[v].

Sinds 1994  is hypoactive sexual desire disorder (HSDD) de omschrijving  die gebruikt wordt in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition, Text Revision (DSM-IV TR®), een publicatie van de American Psychiatric Association. De indicatie staat ook beschreven in de ICD-10 Classifications of Mental and Behavourial disorders, Clinical discriptions and diagnostic guidelines van de Wereld Gezondheidsorganisatie (code F52.0).

Onderzoekresultaten
De totale resultaten van het flibanserin onderzoeksprogramma zijn op 17 november 2009 gepresenteerd tijdens het 12e Congres  van de European Society for Sexual Medicine in Lyon, Frankrijk. Het betreft twee Noord-Amerikaanse onderzoeken (DAISY® en VIOLET® ), een Europese studie (ORCHID®) en de analyse van de drie studies samen.

Bij vrouwen die deelnamen aan het klinisch onderzoek in Noord Amerika en flibanserin 100 mg eenmaal daags gebruikten werden de volgende resultaten waargenomen:

-          Significante toename van het aantal bevredigende geslachtsgemeenschappen van 2,8 (bij aanvang van de studie oplopend tot 4,5 aan het eind van de studie) bij de vrouwen die flibanserin gebruikten vs. respectievelijk 2,7 tot 3,7 voor placebo.

-          Statistisch significante verbetering van het seksuele verlangen in vergelijking met de placebo groep.

-          Statistische significante vermindering van gevoelens van stress gerelateerd aan HSDD in vergelijking met de placebo groep.

Het klinisch onderzoek in Europa waarin ook flibanserin 100 mg eenmaal daags bij vrouwen voor hun menopauze werd onderzocht, lieten de volgende resultaten zien in vergelijking tot de placebo groep:

-          Statistisch significante verbetering van het seksuele verlangen in vergelijking met de placebo groep.

-          Een toename in het aantal bevredigende seksuele gebeurtenissen

-          Statistische significante vermindering van gevoelens van stress gerelateerd aan HSDD

Volgens dr. Rik van Lunsen, seksuoloog in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en één van de Europese onderzoekers, bieden deze resultaten verdere ondersteuning voor flibanserin als een serieuze behandelingsmogelijkheid voor vrouwen met HSDD. “Flibanserin is de eerste non-hormonale medicamenteuze behandelingsoptie voor HSDD. Gebaseerd op de studieresultaten die vandaag zijn gepresenteerd, heeft flibanserin het potentieel vrouwen te helpen met een serieuze seksuele aandoening,”aldus Van Lunsen. “Nader onderzoek zal moeten uitwijzen hoe we flibanserin in de praktijk kunnen gaan inzetten. Het AMC (Amsterdam Medisch Centrum) doet al jaren leidinggevend onderzoek naar de oorzaak en behandeling van HSDD.

Het is op dit moment nog niet bekend wanneer flibanserin op de Europese markt geïntroduceerd kan worden.


[i] Jolly E, Clayton AH, Thorp J, et al. Efficacy of flibanserin 100 mg qhs as a potential treatment for Hypoactive Sexual Desire Disorder in pre-menopausal women. Abstract accepted to the European Society of Sexual Medicine Congress, November 2009.

[ii] Sexual and gender identity disorders.  In: American Psychiatric Association.  Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.  4th ed.  Washington, DC: American Psychiatric Association; 2000:493-538

[iii] Dennerstein L, Koochaki P, Barton I, et al. Hypoactive Sexual Desire Disorder in menopausal women: a survey of Western European women. J Sex Med. 2006;3:212-222

[iv] Dennerstein L, Hayes R, Sand M, et al. Attitudes toward and frequency of partner interactions among women reporting decreased sexual desire. J Sex Med. 2009;6:1668-1673

[v] Basson R. Women’s sexual dysfunction revised and expanded definitions. CMAJ. 2005;172:1327-1333

Bron: Boehringer Ingelheim bv

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen