Meer aandacht nodig voor afhandeling prikaccidenten

Array

prikaccidentPromotieonderzoek bewijst nut van meldpunt
De afhandeling van prikaccidenten heeft geen hoge prioriteit in Nederland. Een hernieuwde focus in combinatie met altijd bereikbare expertisecentra zal dit doorbreken en de afhandeling en samenwerking nog adequater maken. Zo luidt de conclusie van het onderzoek waarop Paul van Wijk op 18 november promoveert. Van Wijk is ziekenhuishygienist bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis en medisch adviseur bij ArboNed. Hij voerde zijn onderzoek uit in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Jaarlijks worden 13.000 tot 15.000 prikaccidenten gerapporteerd in Nederland, waarvan 95% op de werkvloer. Een prikaccident is een verzamelnaam voor verwondingen waarbij het slachtoffer besmet kan raken met een bloedoverdraagbare aandoening, met name hepatitis B, hepatitis C en HIV. Het gaat hierbij om prik-, snij-, bijt- of spatongevallen. Bij het ongeval moet er sprake zijn van bloedcontact.

Meer aandacht
De belangrijkste conclusie uit het promotieonderzoek is dat de controle op de afhandeling van prikaccidenten moet worden verbeterd. Ook moet er op nationaal niveau meer aandacht komen om dit soort prikaccidenten te voorkomen. Paul van Wijk, onderzoeker: “Werkgevers moeten de juiste behandeling mogelijk maken. Daarbij moeten zij meer letten op de gevaren op de werkplek van bijvoorbeeld artsen, maar ook de plantsoenendienst.”

Landelijk meldpunt
Voor de afhandeling van prikaccidenten is het belangrijk dat de logistiek ook buiten kantooruren en buiten de ziekenhuizen optimaal is. Van Wijk: “Een regionaal expertisecentrum zoals wij hebben getest in Noord-Brabant bewijst direct zijn nut: de ervaren adviseurs zijn 24/7 bereikbaar, de kwaliteit van de behandeling wordt gecontroleerd en dus kunnen aanpassingen worden gemaakt waar nodig.” Van Wijk adviseert dan ook om de infrastructuur te verbeteren en samenwerking tussen gezondheidsinstellingen te bevorderen om betere zorg te bereiken in elke regio. Daarin is ook een actieve rol weggelegd voor de arbodiensten.

Prikpunt
ArboNed / KeurCompany heeft het regionale Meldpunt Prikaccidenten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis verder landelijk uitgerold met inbreng van de ervaring van het Ziekenhuis. Dit landelijke meldpunt heet nu PrikPunt. Organisaties uit heel Nederland kunnen zich hierbij aansluiten en hebben dat de afgelopen periode in grote getale gedaan. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis zorgt naast training ook voor medische ondersteuning en back-up van de PrikPunt-medewerkers en heeft een rol bij de kwaliteitsbewaking van de afhandeling van prikaccidenten.

In en buiten de zorg
Tijdens het onderzoek werden gedurende een jaar alle prikaccidenten bij het meldpunt geanalyseerd. 95% vond plaats tijdens werkzaamheden en de meeste (84%) in de gezondheidszorg. Buiten het ziekenhuis vonden de meeste prikaccidenten plaats bij:

-         Verzorgenden (48%)

-         Gevangenispersoneel en politie (10%)

-         Huisartsen, tandartsen en hun personeel (8%)

-         Schoonmaakpersoneel (4%)

-         Andere beroepsgroepen (7%)

-         Burgers (10%)

Over ArboNed
ArboNed staat dagelijks 70.000 werkgevers en met 1,5 miljoen werknemers bij in hun welzijn, gezondheid en veiligheid. Tot de klanten behoren lokale en regionale ondernemers, multinationals, instellingen en overheden. De organisatie werkt vanuit meer dan zestig locaties in Nederland, in mobiele keuringsstations en bij de klant in huis. Met het onderdeel PrikPunt biedt ArboNed een landelijke, geïntegreerde afhandeling van prikaccidenten. KeurCompany, MedRecht en Arts in Bedrijf zijn gespecialiseerde business lines van ArboNed. Samen halen zij door focus op het gebied van aanwezigheid, aanstelling, aansturing en arbeidsomstandigheden alles uit medewerkers.

Over het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn onder andere Oncologie, Minimaal invasieve chirurgie, Moleculaire Diagnostiek en Interventiecardiologie.

Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen