IVF-patiënten ‘in the lead’ bij samenwerking Radboud en Menzis

Array

medisch dossierMenzis en UMC Radboud gaan het komende jaar samenwerken rondom de digitale IVF-poli van het UMC Radboud te Nijmegen. Deze poli betrekt patienten op een unieke manier bij hun behandeling, door ze online toegang te geven tot hun medisch dossier. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de ontwikkeling van hun embryo online volgen, maar ook met het ziekenhuis communiceren wanneer hen dat uitkomt. De digitale poli is ontwikkeld in samenwerking met Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Menzis gaat de poli nadrukkelijk onder de aandacht brengen bij haar klanten om hen zo de weg te wijzen naar patientvriendelijke zorg.

Patienten die een IVF-behandeling ondergaan kunnen bij de digitale poli online alle informatie over hun behandeling vinden, zoals het resultaat van een punctie en de ontwikkeling van een embryo. Ook hebben ze inzicht in bijvoorbeeld brieven die het ziekenhuis naar de
huisarts stuurt. Daarnaast kunnen de patienten 24 uur per dag online ervaringen uitwisselen met elkaar en vragen stellen aan de verpleegkundigen en artsen. Deze vragen worden binnen een etmaal beantwoord. Freya riep de IVF-kliniek van UMC Radboud onlangs voor de vierde keer op rij uit tot de meest patientvriendelijke IVF-kliniek van Nederland. De geenqu(ee)teerden gaven de poli een gemiddeld cijfer van 9,3.

Minder kennisongelijkheid
Bedenker van de IVF-poli is gynaecoloog Jan Kremer die zocht naar een manier om niet zozeer de arts maar vooral de patient leidend te laten zijn in het IVF-proces. “Doordat patienten nu zoveel informatie thuis kunnen inzien, komen ze veel beter geïnformeerd op het spreekuur. De kennisongelijkheid tussen arts en patient wordt minder en er ontstaat meer evenwicht in de relatie. Vroeger waren we veel tijd kwijt met uitleg van de technische procedures en het vertellen van de uitslag. Nu weten patienten dat al en kunnen we direct in gesprek over de wezenlijke dingen.”

Kwaliteitszorg
Menzis vindt de digitale IVF-poli een uitstekend initiatief dat zij graag wil ondersteunen. Bas Leerink, lid Raad van Bestuur Menzis: “Als zorgverzekeraar behartigen wij de belangen van onze klanten in de zorg. We wijzen ze dan ook graag de weg naar zorgverleners die een
stapje extra zetten om de zorg patientvriendelijker te maken, zoals de digitale IVF-poli van UMC Radboud. De patient krijgt hier meer informatie, wordt beter betrokken en kan meer zelf de regie voeren. Een mooi voorbeeld is dat gewoonlijk de agenda van de arts bepaalt wanneer de patient gebeld wordt over de uitslag. Bij de digitale IVF-poli kan de patient zelf online de uitslag bekijken op een moment dat het haar schikt. Dat vinden we bij Menzis kwaliteitszorg die extra aandacht verdient.” De samenwerking tussen Menzis en UMC Radboud bestaat voornamelijk uit de gezamenlijke promotie van de digitale poli. De IVF behandeling met de digitale poli in het Radboud is ook beschikbaar voor klanten buiten Nijmegen. Zo worden klanten rondom Doetinchem reeds verwezen naar Nijmegen. Maar ook klanten buiten de regio’s Nijmegen en Doetinchem zijn van harte welkom in het Radboud en kunnen daarvoor terecht bij de Menzis zorgmakelaar.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen