Wereld COPD Dag Astma Fonds vestigt hoop op eiwit bij COPD

copdWoensdag 18 november is Wereld COPD Dag. In Nederland overlijden elk jaar ruim 6.300 mensen aan deze chronische longziekte. Een half miljoen mensen in ons land hebben COPD. De schade aan de longen is bij COPD onherstelbaar en neemt bovendien steeds toe. Het eiwit ‘Epac’ lijkt de achteruitgang van de longfunctie te kunnen remmen. Het Astma Fonds financiert onderzoek naar dit eiwit en hoopt op een doorbraak.

In Nederland is COPD de vijfde meest voorkomende chronische ziekte en elk jaar overlijden ruim 6.300 mensen aan deze longziekte. Het is wereldwijd de vierde doodsoorzaak. Maar liefst 200.000 mensen in Nederland hebben de ongeneeslijke longziekte zonder het te weten. COPD kan leiden tot hevige benauwdheid, invaliditeit en zelfs tot de dood.
“Daar moet verandering in komen”, vindt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds. “Het is geweldige winst als we de achteruitgang van de longen tot staan kunnen brengen.”
COPD is een ziekte die het leven van mensen beheerst: hun maatschappelijk leven staat onder grote druk. De helft van de mensen met COPD kan geen betaalde baan aan. Eén op de drie mensen met COPD heeft een inkomen onder de 1.300 euro, dus onder het minimumloon. Dat blijkt uit onderzoek dat bureau NIVEL in opdracht van het Astma Fonds.

Onderzoek naar eiwit

Het Astma Fonds financiert onderzoek om te ontdekken wat er mis gaat bij mensen met COPD. “Epac speelt een sleutelrol in onze longcellen”, zegt prof. dr Martina Schmidt, hoogleraar Moleculaire Farmacologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mensen met COPD lijken minder van het eiwit te hebben dan andere mensen. Deze stof heeft mogelijk een beschermende rol voor de longen en kan dus een belangrijke rol spelen in de bestrijding van COPD. “Willen we longcellen beïnvloeden, dan zou Epac het ontbrekende puzzelstukje kunnen zijn”, zegt Schmidt.

18 november Wereld COPD Dag

Op Wereld COPD Dag vraagt het Astma Fonds extra aandacht voor de ongeneeslijke longziekte COPD. De meeste mensen die COPD hebben, krijgen dit doordat zij zelf jarenlang gerookt hebben. Maar roken is niet de enige oorzaak. Ook mensen die nooit gerookt hebben kunnen COPD krijgen, bijvoorbeeld door luchtvervuiling (fijn stof), schadelijke stoffen of een erfelijke aandoening.
Wie 40 jaar of ouder is, rookt of gerookt heeft, behoort tot de risicogroep. Zeker met terugkerende benauwdheid, hoesten en slijmvorming. Het is belangrijk om er snel bij te zijn, om verdere achteruitgang van de longen te voorkomen.

Gratis pocket over COPD!

Meer weten over COPD? Bij het Astma Fonds is een gratis pocket uit over COPD verkrijgbaar. Daarin staan handige tips en uiteraard veel informatie over COPD. Maar ook de persoonlijke ervaringen en adviezen van Willem van Hanegem, Leoni Jansen, Marco Borsato, Sonja Bakker en vele anderen. De pocket is telefonisch aan te vragen, via 0800- 00 02 of via www.astmafonds.nl.

Bron: Astma Fonds.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen