NZa biedt maatwerk voor AWBZ-instellingen

Array

nzaDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft voor 28 zorgaanbieders een regeling op maat getroffen voor de invoering van de Zorgzwaartepakketten. Het gaat om AWBZ-instellingen die door de overgang naar de ZZP-bekostiging meer dan 13% van hun huidige budget moeten inleveren. Met dit maatwerk neemt de NZa een belangrijke hobbel op de weg naar invoering van de nieuwe bekostigingssystematiek.
Door de overgang naar de ZZP’s is er voor 44 zorgaanbieders die er meer dan 13% op achteruitgaan speciale aandacht. Van deze aanbieders hebben er 28 een verzoek om een regeling op maat ingediend.

De maatwerkregelingen zijn divers. Zo zijn er organisaties waar de afbouw zich over meer dan 3 jaar mag uitstrijken, bijvoorbeeld totdat nieuwbouwplannen gerealiseerd zijn of een fusie is afgerond. Elders wordt onderzoek gedaan naar de werkelijke kosten in vergelijking tot de tarieven, bijvoorbeeld voor kinderen en jeugdigen.

Uit de bijeenkomsten met deze 28 zorgaanbieders kwam naar voren dat de invoering van ZZP’s voor hen een ontwikkeling op gang brengt naar efficientere zorg met een meer patientgerichte focus. Daarnaast bevordert de nieuwe systematiek in veel gevallen ook de keuze voor een eigen specialisme: zorgaanbieders gaan meer doen waar ze goed in zijn; het overige wordt uitbesteed. De invoering van de Zorgzwaartepakketten bevordert de creativiteit doordat gezocht wordt naar nieuwe manieren om de zorg te organiseren, ook in samenwerking met andere zorgaanbieders.

Een aantal zorgaanbieders vreesde financiele problemen door de invoering van ZZP’s. Tijdens de bijeenkomsten werd duidelijk dat niet al deze problemen ontstaan door de nieuwe systematiek, maar dat bijvoorbeeld ook bepaalde afspraken met het zorgkantoor tot financiele moeilijkheden kunnen leiden. Om haar toezichthoudende rol goed te kunnen vervullen is het belangrijk dat de NZa op de hoogte wordt gesteld van dit soort signalen. Dit heeft de NZa de instellingen laten weten.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen