Astma Fonds: zorgpersoneel zonder vaccin is onacceptabel risico

Array

astmaLongpatientenvereniging spreekt zorgsector aan op verantwoordelijkheid bij Mexicaanse griep
Het Astma Fonds roept zorgpersoneel in Nederland op zich snel te laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep en spreekt werkgevers en werknemers in de zorg aan op hun verantwoordelijkheid voor patienten. Wie zich niet laat vaccineren, riskeert onnodig de gezondheid van patienten en de voortgang van de zorginstelling. Dat is onacceptabel, vindt het Astma Fonds.

Het Astma Fonds behartigt de belangen van ruim een miljoen chronische longpatienten in Nederland. Mensen met chronische longziekten, zoals astma of COPD, behoren tot de medische risicogroepen die nu worden gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep. Met 9 van de 28 sterfgevallen behoren chronische longziekten tot het meest voorkomend ‘onderliggend lijden’ bij Mexicaanse griep (RIVM cijfers 20 november). Onder de medische risicogroepen lijkt de opkomst voor de vaccinatie hoog, terwijl nu duidelijk wordt dat een groot deel van het zorgpersoneel zich niet wil laten vaccineren.

“Dat is een onacceptabel risico”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds. “Chronische longpatienten komen vanwege hun ziekte regelmatig in een zorginstelling, zoals de huisartsenpost of het ziekenhuis. Ik wil niet dat ze uitgerekend daar de Mexicaanse griep krijgen. Bij longpatienten leidt deze griep sneller tot complicaties. Ik heb geen begrip voor de zorgverlener die contact heeft met kwetsbare patienten en toch geen prik haalt. Zonder prik kun je je werk niet verantwoord doen. Je wilt toch niet riskeren dat je een longpatient, die een verhoogd risico loopt, ziek maakt?”

Moreel appèl: patient voorop

Zorgverleners die contact hebben met patienten, zijn aangewezen voor preventieve vaccinatie, omdat zij omgaan met kwetsbare mensen. Bovendien komt de voortgang van een zorginstelling in het geding, als veel personeel tegelijk ziek is. De vaccinatie is niet verplicht, werkgevers bieden de vaccinatie aan hun personeel aan. Als de helft zich vaccineert, is dat te laag, vindt Rutgers. “De discussie woedt nu in de personeelsruimte, terwijl het gaat om de verantwoordelijkheid voor patienten. Ik eis dat hun gezondheid voorop staat. Instellingen moeten daar nu pal voor durven staan.”
Het Astma Fonds roept werkgevers in de zorg op om hun personeel te verleiden tot vaccinatie en patienten te vrijwaren van contact met niet-gevaccineerd personeel. Het Astma Fonds roept chronische longpatienten op zich te laten behandelen door gevaccineerd personeel.

COPD-campagne
Deze maand voert het Astma Fonds campagne om de aandacht te vestigen op de ongeneeslijke longziekte COPD. In Nederland is COPD de vijfde meest voorkomende chronische ziekte en elk jaar overlijden ruim 6.300 mensen aan deze longziekte. Het is wereldwijd de vierde doodsoorzaak. Maar liefst 200.000 mensen in Nederland hebben COPD zonder het te weten. COPD kan leiden tot hevige benauwdheid, invaliditeit en zelfs tot de dood.
Wie 40 jaar of ouder is, rookt of gerookt heeft, behoort tot de risicogroep. Zeker met terugkerende benauwdheid, hoesten en slijmvorming. Het is belangrijk om er snel bij te zijn, om verdere achteruitgang van de longen te voorkomen.
Meer weten over COPD? Bij het Astma Fonds is een gratis pocket over COPD verkrijgbaar. Daarin staan handige tips en uiteraard veel informatie over COPD. Maar ook de persoonlijke ervaringen en adviezen van Willem van Hanegem, Leoni Jansen, Marco Borsato, Sonja Bakker en vele anderen. De pocket is telefonisch aan te vragen, via 0800 – 00 02 of via www.astmafonds.nl.

Bron: Astmafonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen