Tbs-patiënten mogen geen”sekstherapie” ontvangen in de kliniek

longstayTbs-patienten mogen geen prostituee ontvangen in de kliniek. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie gezegd naar aanleiding van berichtgeving over de docufilm Longstay, die vrijdag in première ging op het IDFA-festival. In de Pompe-kliniek in Brabant zou op de longstay-afdeling, waar patienten zitten die blijvend delictgevaarlijk en bijna niet meer te behandelen zijn, betaalde seks worden geleverd. De zorgprostituees zouden de tbs’ers voor 105 tot 135 euro ‘sekstherapie’ verlenen. Hoewel seks in tbs-klinieken absoluut niet wordt toegestaan door het ministerie van Justitie, voert de Pompestichting overleg met ‘seksverzorgers’ van Flekszorg, zo blijkt uit de docufilm. Flekszorg levert zorgprostituees die de Zeelandse longstayers – zware, onbehandelbare criminelen die in principe nooit meer vrijkomen – voor een tarief van 105 euro (basis) of 135 euro (all-in) sekstherapie geven,  zo is te zien in de documentaire Longstay, die op het Idfa-festifal in première gaat, De Telegraaf vrijdag dat dit dus we; gebeurd. Volgens Jos Poelman, directeur van de Pompe-kliniek is er geen sprake van sekswerkers in de kliniek, maar wordt er wél over gepraat. En dat ligt politiek gevoelig. PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester reageert.

In Longstay — een eufemisme voor levenslang — wordt nog een aantal andere tbs’ers gedurende negen maanden bij hun dagelijkse routine gevolgd. Ze vertellen in opvallend openhartige en indringende interviews over hun verleden, hun misdaden, hun dromen, de liefde. De mannen gedijen bij rust, regelmaat, werk en onderlinge broederschap.  Behalve de inwoners wordt ook het personeel gevolgd, bijvoorbeeld bij overleg over de mogelijkheden tot ‘seksuele zorg’. Tot het zover is, lijkt de behandeling van de pedicure de enige vrouwelijke aanraking die de tbs’ers zullen genieten.

Volgens de woordvoerder van het ministerie blijkt uit de docufilm niet of tbs’ers daadwerkelijk seks hebben gehad met prostituees.

,,Wij gaan ervan uit dat er alleen over is gesproken en dat het niet is gebeurd”, zei de woordvoerder. Het departement wil volgens hem niet hebben dat er prostituees in een tbs-kliniek komen.

Sinds 2006 heeft de Pompestichting haar plaatsen voor longstaybewoners verdeeld over twee locaties buiten Nijmegen. Op het zes hectare grote terrein van de voormalige jeugdgevangenis de Corridor wonen vanaf 2008 achtentachtig tbs-gestelden met een longstaystatus. In Penitentiaire Inrichting Vught werd een gevangenisvleugel geschikt gemaakt – van twee cellen werd één kamer gemaakt – voor achtenveertig ‘longstayers’. Het karakter van de beide locaties verschilt aanzienlijk en dat komt overeen met de gedachte dat tbs-longstay in Nederland in de toekomst meer gedifferentieerd ingericht moet worden.


De inspanningen van de Pompestichting om de Corridor-patienten aan seks te helpen, komen uitvoerig aan het licht in de documentaire Longstay. “Wij zien sekstherapie hélemaal zitten”, zegt behandelingscoördinator Wendy Gaertner in de docufilm. Opvallend is dat Gaertner in de film ronduit erkent dat ”Den Haag vindt dat seks in een tbs-kliniek niet kan”. Voor de Pompestichting lijkt het verbod van Justitie echter geen enkele belemmering te vormen om haar patienten sekstherapie te laten krijgen. “Op de longstay-afdeling is seks namelijk zó belangrijk”, meent Gaertner.
Het ministerie van Justitie is woedend en drong er bij de Pompestichting tevergeefs op aan passages uit de film te laten verwijderen. “We betreuren dat zeer”, zegt een woordvoerder van Justitie vandaag in De Telegraaf. Volgens de zegsman is seks binnen de tbs-kliniek tegen de voorschriften. “Justitie wil het gewoon niet hebben en het gebeurt dus ook niet.”
De film maakt overigens ook duidelijk dat er in De Corridor nog andere dingen gebeuren die het ministerie liever niet ziet.

De docufilm Longstay wordt op maandag 21 december om 22.50 uur uitgezonden in het programma Dokument op Nederland 2.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen