Keten-DBC voor COPD-zorg komt eraan maar ….

Guus-Schrijvers Medicalfacts (c)Begin 2010 is de multidisciplinaire richtlijn voor de zorg aan COPD patienten beschikbaar. Dat betekent dat vanaf dat moment de deur openstaat voor de  introductie van de integrale bekostiging van zorgprogramma’s voor deze groep patienten. Dat was een van de conclusies die ondergetekende trok uit de discussies op het congres Recente Ontwikkelingen in de COPD ketenzorg (zie ook berichten hieronder). Totzover dit bericht.

Mijn commentaar hierop: Er zijn drie factoren drie deze introductie kunnen vertragen. Ten eerste bestaat het risico dat de professionele verenigingen het niet met elkaar eens kunnen worden over de richtlijn. Gelet op de eensgezindheid op het congres is dit een klein risico. Maar de race is nog niet gelopen. De tweede factor betreft de afwijzende houding tot nu toe bij huisartsen waarover de vorige week maandag op deze site berichten stonden.

Dit risico is te verkleinen door de integrale bekostiging niet af te dwingen. Wie op de oude wijze betaald wil blijven, kan daarvoor kiezen. Wie wel wil, gaat voor en kan werkenderwegcollega huisartsen overtuigen van de gunstige effecten en besparingen. De derde factor is de 20% operatie die eraan komt.

Hierbij grijpen regering en kabinet in om de overheidsfinanciering na de crisis weer op orde te brengen. Voor alle sectoren worden thans voorstellen voorbereid om 20% te besparen. Voor de zorgsector betekent dit een bedrag van 12 miljard euro. De kans bestaat dat regering en parlement zeggen dat er geen geld meer is voor innovatie en ook niet voor keten-DBC’s. Dat zou niet verstandig zijn. Want juist in tijden van schaarste zijn geldbesparende innovaties nodig.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen