Kwaliteit van Kaiser Permanente staat nummer één IN USA

Array

Kaiser PermanenteJaarlijks brengen de Amerikaanse zorgverzekeraars voor 65-plussers (Medicare) en minvermogenden (Medicaid) een benchmark uit over de kwaliteit van zorg van de aanbieders die hun verzekerden zorg verlenen. Deze prestigieuze benchmark gebruikt indicatoren  die vergelijkbaar zijn met die van de Inspectie Gezondheidszorg in Nederland.

De afgelopen week kwam de benchmark over 2009-10 uit en scoorde  de Kaiser Permanente (KP) vestiging in Colorado het hoogste. Een jaar geleden bezocht ondergetekende deze vestiging samen met een studiegroep van leidinggevenden in de ketenzorg.

Aan het KP succes liggen vier factoren ten grondslag. Ten eerste investeerde men de afgelopen jaren tot 10% van de exploitatiekosten in informatietechnologie. Ten tweede bestaat er een open relatie tussen zorgverzekeraar Kaiser en zorgaanbieder Permanente. Men kijkt bij elkaar in de financiele boeken. Ten derde bestaat er goede samenwerking tussen eerste en tweede lijn. Ten vierde besteedt KP veel aandacht aan self management bevordering bij chronische zieken.

Dezer dagen legt prof.dr. Guus Schrijvers de laatste hand aan een advies aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Dat gaat heten Hoe komt de Nederlandse burger aan innovatieve ziekenhuiszorg: een advies over de bekostiging van zorginnovaties in ziekenhuizen. Het komt begin december uit. In dat stuk komt de KP vestiging in Colorado als wenkend voorbeeld naar voren. Wilt u de benchmark van Medicare en Medicaid inzien? Klik dan hier.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen