Maak van Ketenzorg een Business Case (laatste aflevering, nr. 6)

Array

UMCOp woensdag 23 september gaven prof.dr. Guus Schrijvers en Juliusdocent dr. Henk van der Steeg vier uur college aan de Masterclass Disease Management over theorie en praktijk van business cases voor disease management programma’s in Nederland, Engeland, USA en Duitsland. In het college gingen zij in op het begrip business case in de literatuur, de termen return on investment (ROI) en per member per month costs (PMPM costs) en op de terugverdien-termijn van de aanloopkosten.

De reacties op dit nieuw ontworpen college waren zo positief dat Schrijvers  in deze en volgende Nieuwsbrieven een paar highlights behandelt. Op 28 september gaf hij een definitie van business case. Op 4 oktober behandelde hij de vraag hoe dit begrip zich verhoudt tot de aanpalende begrippen business plan en projectplan. Op 26 oktober en op21 november kwamen de doelstellingen en de te verwachten inkomsten van een business case aan de orde. Op 9 november  ging het over het inschatten van de kosten van een ketenzorg programma. (zie ook www.integratedcare.nl )

Deze zesde en laatste aflevering gaat over het bepalen van de Returns on Investments. Schrijvers onderscheidt twee soort returns: 1. Doelmatigheidswinst en 2. Kwaliteitswinst. De doelmatigheidswinst bestaat uit de te verwachten besparingen indien ketenzorg wordt geboden in de komende vier tot zes jaar en geen gebruikelijke zorg. Dus: de kosten bij ongewijzigd beleid wordt afgezet tegen de kosten van een aanpak met ketenzorg. Veelal zijn de kosten van deze laatste variant in de eerste twee jaren hoger en daarna lager. Indien de ketenzorgkosten lager zijn dan bij gebruikelijke zorg, is er een terugverdientijd voor de investeringen in de eerste jaren te onderscheiden.

De kwaliteitswinst als tweede vorm van Returns on Investments betreft de kwaliteitsverbetering bij ketenzorg ten opzichte van die bij een gebruikelijke aanpak. Voor een COPD zorgprogramma kan deze bestaan uit een lagere heropname percentage (zie elders op deze site), een verbetering van de kwaliteit van leven en een daling van het percentage COPD patienten dat rookt. Een ketenzorgprogramma met zowel Returns on Investments voor doelmatigheid als voor kwaliteit maakt een grotere kans voor permanente invoering dan een programma dat het alleen moet hebben van kwaliteitswinst. Tot zover heel in het kort een e-learning collegereeks over business cases en zorgprogramma’s.

Op dinsdag 12 januari 2010 start de derde Masterclass Disease Management en Ketenzorg van dertien colleges, alle op dinsdagen van 15.00-19.00 uur in het UMC Utrecht. Ook de hier besproken business case aanpak komt gedurende een van de middagen aan bod. Wilt u deelnemen aan deze Masterclass? Klik dan hier, lees de brochure  en schrijf u in.

Noot van de redactie:

Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen