Veiligheid betaalt beter dan gezondheid

Array

geldEr zijn patienten die een gevangenisstraf uitzitten of met proefverlof zijn. Zo zijn er psychiatrische patienten die voor zedenzaken vastzitten. En er zijn verslaafden die gestraft zijn voor vermogensdelicten en geweldpleging. Het aantal gestrafte patienten groeit de laatste jaren aanzienlijk. De zorg die zij ontvangen heet forensische zorg en wordt geboden vanuit klinieken en poliklinieken. Honderden miljoenen gaan erin om. Per 1 januari 2008 is deze zorg overgegaan van de Awbz naar het Ministerie van Justitie. Boeiend is de vraag wat er gebeurt bij zo’n overgang van zorgverzekeraars naar de overheid.

Deze vraag kwam aan de orde op maandag 17 november tijdens een vergadering van de Raad van bekwaamheidsontwikkeling in de verslavingszorg (RVBO) waarvan prof.dr. Guus Schrijvers als voorzitter optreedt. Dat gebeurde bij het agendapunt scholing van professionals die forensische zorg aanbieden.

Er zijn drie effecten te melden van de genoemde overgang. Ten eerste is er meer geld beschikbaar gekomen voor forensische zorg. Dat komt omdat deze zorg nu wordt gelabeld als bevordering van veiligheid voor de burger. Kennelijk betaalt veiligheid beter dan gezondheid. Ten tweede blijft marktwerking bestaan. Alle forensische (poli)klinieken moeten offertes voor een beperkte periode indienen voor de te leveren zorg en het lopen van financiele risico’s. Van samenwerking tussen Ministerie en kliniek, ofwel van co-makership is geen sprake. Ten derde het doel van forensische zorg werd versmald tot preventie van recidive.

Kwaliteit van leven en de verdere ontplooiing van de patient komt op het tweede plan. Binnen zo’n doelstelling komt bijvoorbeeld castratie van kinderlokkers eerder als optie boven dan bij een bredere volksgezondheidsdoelstelling. De RVBO buigt zich over het scholingsvraagstuk van professionals in de forensische verslavingszorg. Wilt u meer weten over  preventie van recidive en over de RVBO? Stuur dan een mail naar RVBO secretaris Wim Buisman op [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen