Voorbereiding onderzoek psychische gezondheid mishandelde kinderen

Array

kindermishandelingHet Trimbos-instituut bereidt een onderzoek voor naar het beloop van de psychische gezondheid en kwaliteit van leven van mishandelde kinderen na melding bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Met dit onderzoek, onder ouders en mishandelde kinderen van 5 tot en met 16 jaar, wordt onderzocht hoe de psychische gezondheid en kwaliteit van leven van mishandelde kinderen zich ontwikkelt in de loop van de tijd nadat deze kinderen zijn gemeld bij het AMK.Ook de relaties tussen psychische gezondheid en kwaliteit van leven enerzijds en determinanten zoals bijvoorbeeld opvoedbelasting, opvoedstress, ervaren sociale steun en copingvaardigheden anderzijds worden met dit onderzoek in beeld gebracht.

Data zullen tot twee jaar na de melding bij het AMK worden verzameld.

In een later stadium van het onderzoek zal ook naar het effect van de interventie ‘Praten met Kinderen’ worden gekeken. Deze interventie is een nieuwe werkwijze die in steeds meer AMK’s in Nederland bij kinderen van 8 jaar en ouder wordt toegepast.

De standaard werkwijze (alleen praten met volwassenen, bv. ouders, leerkracht, huisarts enz., ter ondersteuning van de melding) wordt daarin uitgebreid met een gesprek met het gemelde kind zelf.

De verwachting hierbij is dat kinderen ermee gebaat zijn als zij gehoord worden tijdens het onderzoek van het AMK.

Meer informatie: Froukje Unger

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen