Cerebrale veneuze trombose: zeldzame en moeilijk grijpbare aandoening

professorRijksuniversiteit Groningen
Clinical and haematological aspects of cerebral venous thrombosis
Datum: 02 december 2009
Promotie: mw. K. Koopman, 14.45 uur, Academiegebouw,
Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Clinical and haematological aspects of cerebral venous thrombosis
Promotor(s): prof.dr. J.H.A. de Keyers, mw. prof.dr. J.C. Kluin-Nelemans
Faculteit: Medische Wetenschappen

Cerebrale veneuze trombose (CVT) is een zeldzame vorm van een beroerte, die jaarlijks bij drie tot vijf personen per miljoen optreedt. Bij een herseninfarct of beroerte is meestal sprake van een stolsel in de slagaderen (arterien) van de hersenen; bij een CVT treedt een stolsel op in de aderen (venen) van de hersenen. Opvallend is dat CVT vaak bij jonge vrouwen voorkomt. Over het algemeen is het herstel na een CVT gunstig.

Omdat CVT een zeldzame aandoening is, en artsen er over het algemeen weinig ervaring mee hebben, is het van belang een prognostische score voor het herstel van CVT-patienten te ontwikkelen. Karen Koopman verrichtte onderzoek op dit vlak. Hieruit blijkt dat de prognostische score nauwkeurig is in het voorspellen van een gunstig herstel, maar minder betrouwbaar is in het voorspellen van een slecht herstel na een CVT. Verder laat Koopman zien dat de meeste patienten weliswaar goed herstellen, maar ook vaak restklachten overhouden, zoals hoofdpijn en concentratieproblemen.

In vergelijking met trombose in de benen (diepe veneuze trombose; DVT) komt CVT weinig voor. In een vergelijkend onderzoek naar risicofactoren van CVT en DVT laat Koopman zien dat er geen verschillen zijn in (erfelijke) stollingsafwijkingen tussen beide typen trombose. CVT komt wel relatief vaker voor bij vrouwen die de pil slikken en rondom de zwangerschap. Vrouwelijke hormonen lijken dus een belangrijke rol te spelen bij het krijgen van een CVT.

Karen Koopman (Hilversum, 1979) studeerde geneeskunde te Utrecht. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Neurologie en Hematologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Catherine de Heerdt stichting. Koopman is momenteel werkzaam als neuroloog in opleiding in het UMCG.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen