27% gevaccineerden tegen Mexicaanse griep heeft lichte bijwerking

Array

griepprikZorgverleners en patienten kunnen bijwerkingen die samenhangen met vaccins tegen Nieuwe influenza A (H1N1) melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Daarnaast volgt Lareb ruim 3000 personen die door de huisarts gevaccineerd zijn gedurende een periode van drie maanden. Ruim 2500 van hen (2592 personen) heeft de eerste enquêtes ingevuld in het kader van dit Vaccinmonitor onderzoek. Hieruit blijkt dat 27,4% van hen een, meestal lichte, bijwerking ervaart en dus 72,6% helemaal geen bijwerking.

Melden bijwerkingen vaccinatie Mexicaanse griep blijft belangrijk
Deze week is begonnen met vaccinatie van kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar. Naast deze groep hebben de mensen uit de gebruikelijke risicogroepen voor complicaties van de griep hun eerste vaccinatie ontvangen. Hoewel tot op heden geen verontrustende signalen zijn ontvangen, blijft de aandacht voor bijwerkingen van vaccinatie gewenst. Lareb onderzoekt of de gemelde bijwerking inderdaad het gevolg is van de vaccinatie. Een goed overzicht van klachten die met vaccinatie in verband werden gebracht door patienten en zorgverleners is essentieel.

Lareb heeft tot en met 25 november 1438 meldingen ontvangen. Bij bijzondere meldingen is contact opgenomen met de meldende patient of zorgverlener om zoveel mogelijk informatie te vergaren. Aangezien onderzoeksgegevens bij kinderen beperkter zijn, is het van groot belang dat klachten bij individuele gevaccineerde kinderen zo goed mogelijk gedocumenteerd kunnen worden. De gemelde klachten worden geanonimiseerd aangeboden aan de betrokken instanties en gedeeld met buitenlandse zusterorganisaties via de Wereldgezondheidsorganisatie. Het overzicht van deze klachten is openbaar toegankelijk via de bijwerkingendatabank op onze website.

Een overzicht van de gemelde bijwerkingen en de eerste resultaten van het Vaccinmonitor onderzoek kunt u vinden op onze website; klik hier voor dit bericht.

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen