Griepvaccins in Canada tegen mexicaanse griep van de markt gehaald

0
412

vaccinsIn Canada is een partij vaccins tegen de Mexicaanse griep van de markt gehaald nadat een ongewoon aantal vermoedelijke allergische reacties was geconstateerd. Dat meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag. De batch van het betreffende vaccin wordt in ons land niet gebruikt. GlaxoSmithKline, de producent van vaccins tegen de A/H1N1-griep, doet onderzoek naar de partij vaccins die ernstige allergische reacties veroorzaakte bij patienten in Canada.  Het vaccin dat in Canada wordt gebruikt, is niet in Europa op de markt, aldus een woordvoerster van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het Lareb krijgt niet opvallend veel meldingen van bijwerkingen van de inentingen binnen. Het vaccin dat geproduceerd werd in Canada, werd niet geregistreerd in Europa. Toch is het adjuvans gelijkaardig aan dat van het vaccin dat in Europe wordt gebruikt. Volgens GSK is er momenteel echter geen enkele aanwijzing dat het adjuvans allergische reacties veroorzaakte.

In Canada zijn in totaal 7,5 miljoen vaccins tegen Mexicaanse griep gedistribueerd. Volgens een zegsvrouw van producent GlaxoSmithKline (GSK) heeft het bedrijf de partij vaccins met lotnummer A80CA007A vrijwillig apart gezet toen bleek dat er bij deze partij van 172.000 vaccins een vermoedelijke allergische reactie was bij 1 op de 20.000 mensen, terwijl dat normaal 1 op de 200.000 is. Samen met de WHO en de Canadese autoriteiten onderzoekt GSK wat er mogelijk mis is. Dat onderzoek zal enkele dagen in beslag nemen.