Nieuwe revolutionaire CT-scanner voor het eerst in gebruik in Brusselse Kliniek Sint-Jan

Array

ct scanner siemens 1Snelheid van de Flash, minimale stralingsdosis, comfort van de patient: de nieuwe CT-scanner van Siemens Healthcare legt de lat erg hoog.
Altijd gedreven door het continu verbeteren van de patientenzorg op het vlak van medisch beeldvorming, heeft de Kliniek Sint-Jan in Brussel haar dienst radiologie uitgerust met de scanner Somatom Definition Flash van Siemens. Dit revolutionaire apparaat beantwoordt op technologisch vlak aan alle diagnostische noden voor zowel routineonderzoeken en als meer complexe oncologische, neurologische en cardiologische onderzoeken. Hij is ook perfect geschikt voor gebruik in urgentiesituaties. De aankoop van deze nieuwe scanner past prima in de strategie van de Kliniek Sint-Jan om steeds aan de top te staan van de technologische vooruitgang op vlak van radiologie. Met de scanner Somatom Definition Flash van Siemens beantwoordt de Kliniek Sint-Jan aan de nieuwste standaarden betreffende stralingreductie, snelheid en comfort van de patient.

Ongeevenaarde snelheid

Door het gebruik van twee röntgenbuizen die simultaan om hun as draaien, kan een scan van een patient uitgevoerd worden in een ongeevenaarde snelheid van 43cm/sec. Dankzij de hoge scansnelheid is het nu mogelijk om scans van de borstkas of het hart te maken in 0,6 seconde en een total bodyscan in 5 seconden. Dat betekent dat patienten tijdens de scan hun adem niet meer hoeven in te houden. Dit biedt aanzienlijke voordelen, vooral voor onderzoeken van het hart, voor oudere patienten, kinderen, maar ook voor patienten van de urgentiedienst en de dienst intensieve zorgen.

ct scanner siemens 2Minimale dosis

De door de Somatom Definition Flash uitgevoerde scans hebben een veel lagere stralingsdosis nodig dan de conventionele scans. Met een klassieke scanner varieren de dosissen voor een hartonderzoek tussen de 8 millisievert (mSv) et 37 mSv (International PRospective Multicenter Study On RadiaTion Dose Of Coronary CT AngIOgraphy (PROTECTION-I). Met de nieuwe CT-scanner kunnen cardiologische onderzoeken worden uitgevoerd met minder dan 1 mSv. Deze dosis ligt lager dan de röntgenstraling uit natuurlijke bronnen waar een mens elk jaar aan wordt blootgesteld (2 mSv à 5 mSv).

Dosisbescherming voor stralingsgevoelige organen
Andere unieke technologische ontwikkelingen zijn erop gericht de blootstelling aan straling van de patient zo laag mogelijk te houden. De X-CARE applicatie vermindert voor de eerste keer selectief de blootstelling aan straling van stralingsgevoelige anatomische gebieden, zoals de borsten, de schildklier of de ogen. Dit wordt gedaan door de röntgenstralers uit te schakelen tijdens de rotatiefase waarin de desbetreffende anatomische gebieden het meest rechtstreeks blootgesteld worden aan straling. Op die manier kan de blootstelling aan straling van individuele anatomische gebieden met 40% worden teruggedrongen. Bovendien blokkeert een adaptief doseringsschild niet-relevante straling voor en na de CT met dynamische diafragma’s, zodat er slechts een minimale en medisch gezien essentiele blootstelling aan straling plaatsvindt. Hierdoor kan nog een extra verlaging van 25% van de benodigde dosis voor routineonderzoeken bereikt worden.

Over Kliniek Sint-Jan

De Kliniek Sint-Jan, gelegen in hartje Brussel, biedt met haar hooggespecialiseerde team van 1.100 medewerkers een kwalitatief en uitgebreid verzorgingspakket aan. Het gaat om een totaalzorg gebaseerd op de erkenning van de lichamelijke, emotionele en sociale noden van de patient. Respect voor de veelheid aan culturen, filosofieen en religies staat daarbij centraal. De Kliniek Sint-Jan bestaat sinds 1211 en kan buigen op acht eeuwen ziekenhuistraditie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen