Gelukkige mensen leven langer

geriatrieSamen met de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn wij een grootschalig en langlopend onderzoek naar geluk gestart. Het doel van dat onderzoek is om methodes te ontwikkelen die mensen meer greep geven op hun eigen geluk. Vanuit de Erasmus universiteit zijn Prof. Dr. Ruut Veenhoven, Prof. Dr. Arnold Bakker en Dr. Wido Oerlemans betrokken.

De gemiddelde Nederlander is best gelukkig, maar toch minder gelukkig dan mogelijk is. In Denemarken zijn de mensen gelukkiger. Veel Nederlanders willen ook graag wat gelukkiger worden dan ze nu zijn. Dat zou niet alleen prettig zijn, maar ook goed voor hun gezondheid, want geluk maakt mensen minder vatbaar voor ziekte. Gelukkige mensen leven daarom langer.

Geluk hangt voor een deel af van erfelijke aanleg en omstandigheden waar weinig aan te veranderen valt. Een belangrijk deel hebben wij echter in eigen hand. Onderzoekers schatten dat ongeveer 40% van ons geluk afhangt van de manier waarop we ons eigen leven inrichten. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe ze dat het beste kunnen doen. Wij gaan die mensen helpen bij het zoeken naar de levenswijze die het beste bij hen past. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een methode die ontwikkeld is aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en die nu samen met ons wordt beproefd.
Wat maakt mensen gelukkig?

Deelnemers aan dat programma beantwoorden via internet enkele vragen over hun geluk. Ze geven met een cijfer aan hoe gelukkig ze zich de afgelopen periode gevoeld hebben. Via het dagboek van gisteren geven ze voorts aan wat ze de vorige dag gedaan hebben en hoe prettig ze zich bij ieder van die activiteiten gevoeld hebben. Deelnemers kunnen hun geluk vervolgens vergelijken met dat van de gemiddelde Nederlander of met het geluk van mensen in dezelfde levenssituatie.

Deelnemers krijgen daarmee meer zicht op hun eigen geluk. Door vergelijking met andere deelnemers kunnen ze zien of ze meer of minder gelukkig dan mensen in vergelijkbare omstandigheden. Ze kunnen ook zien of gelukkiger mensen hun tijd anders besteden, bijvoorbeeld of die meer aan sport doen. Het onderzoek gaat jaren lopen en deelnemers krijgen daardoor ook in beeld of ze meer of minder gelukkig worden en of dat verschilt van de verandering in geluk bij andere deelnemers.

Op langere termijn gaat dit onderzoek ook informatie leveren op effecten van levenskeuzen op geluk, bijvoorbeeld over het effect van vroeg stoppen met werken. Bij dat soort levenskeuzen weet je vaak niet hoe dat voor je zal uitpakken en dan is het nuttig om te weten hoe het vergelijkbare mensen vergaan is die zo’n keuze jaren eerder gemaakt hebben. Het project biedt nog tal van andere hulpmiddelen. Of deelnemers daar ook uiteindelijk gelukkiger van worden wordt onderzocht. Met dit project willen beide partijen een bijdrage leveren aan gezondheid en geluk in Nederland en hopen zij de wetenschappelijke kennis over geluk te verdiepen.Hoe meer of minder gelukkig bent u dan vergelijkbare mensen? Kunt u gelukkiger worden dan u nu bent? Help uzelf, help elkaar en doe mee met het grote landelijke geluksonderzoek.


Bron: Gelukswijzer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen