Erasmus MC’ers openhartig over medische fouten

Erasmus-MCTwee Erasmus MC’ers blikken terug op een medische fout die zij ooit hebben gemaakt. Hun verhaal is terug te lezen in het boekje ‘Dit nooit meer’. Hierin komen in totaal twaalf artsen aan het woord. Openhartig praten zij over hun eigen medische misser.Van het Erasmus MC werkten Johan Lange (chirurg en opleidingsdirecteur O&O) en Michel Hengeveld (afdelingshoofd Psychiatrie) mee.

Weinig reflectie
Lange: “In 1993 deed ik zonder voldoende training, in een soort flow, een kijkoperatie. De vrouw liep helaas blijvend letsel op aan haar hand. Achteraf realiseer je je dan dat er te weinig reflectie is geweest. Voor mij echt een les, die ik graag wil overdragen aan anderen. Het is een fout die bij mij tot op de dag van vandaag is blijven leven.”

Patientveiligheid
Het betreft een uitgave van het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg (CBO), geschreven in het kader van de Week van de patientveiligheid. Het CBO streeft er met dit boekje naar de openheid onder artsen te bevorderen. Het boekje kost € 6,95 en is hier te bestellen.

Lees het interview met Johan Lange in Monitor uit 2006.

Recente artikelen