Mexicaanse griep: minder besmettingen

mensenHet aantal nieuwe besmettingen met de Mexicaanse griep de voorbije week flink gedaald. Dat blijkt uit het overzicht van het RIVM. Het aantal mensen dat de huisarts bezoekt wegens griepachtige klachten is afgenomen. Het aantal mensen dat is besmet met de Mexicaanse griep neemt flink af. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. Op iedere 10.000 mensen hebben er nu 11,3 griep. Een week geleden waren dat er nog 18,4. Op basis hiervan kan nog steeds worden gesproken van een milde griepepidemie in Nederland. fgelopen week zijn 289 patienten in het ziekenhuis opgenomen, zeventig minder dan in de week ervoor. Er zijn acht mensen overleden aan de Mexicaanse griep. Ze waren allemaal al ziek. Het aantal gerapporteerde ziekenhuisopnamen en IC opnames is licht gedaald ten opzichte van vorige week. Er zijn in de afgelopen week 8 mensen overleden ten gevolge van de Nieuwe Influenza A (H1N1), alle 8 met onderliggende medische problematiek. Sinds het uitbreken van Mexicaanse griep zijn in Nederland 36 patienten overleden. Veruit de meeste patienten hadden al een andere ziekte.

In de afgelopen week is het aantal ziekenhuisopnamen wegens een laboratoriumbevestigde infectie met Nieuwe Influenza A (H1N1) afgenomen ten opzichte van vorige week, 289 patienten zijn deze week gemeld tegenover 359 vorige week. Daarnaast werden 8 nieuwe sterfgevallen gemeld: een 38-jarige man, een 41-jarige man, een 49-jarige vrouw, een 53-jarige man, een 53-jarige vrouw een 65-jarige man, een 69-jarige vrouw en een 81-jarige man, alle 8 met onderliggend lijden. Uit de leeftijdsverdeling van de patienten die opgenomen zijn met een laboratoriumbevestigde infectie met Nieuwe Influenza A (H1N1) blijkt dat 93% jonger is dan 65 jaar en 50% jonger is dan 20 jaar. De meeste opnames betreft kinderen in de leeftijdsgroep 0 tot 4 jaar (25%).
In totaal zijn tot en met 25 november 1587 patienten opgenomen in het ziekenhuis en zijn 36 patienten overleden. Bij 60% van de opgenomen patienten en bij 88% van de overleden patienten was sprake van onderliggende medische problematiek.

Het aantal patienten met griepachtige klachten dat zich bij de huisarts meldt is de afgelopen week gedaald. De incidentie van influenza-achtig ziektebeeld (IAZ) van de afgelopen week was 11,3 per 10.000 inwoners. Bij 37 van de 80 onderzochte monsters (46%) werd Nieuwe Influenza A (H1N1) gevonden. De incidentie van pneumonie was 1,4 per 10.000 inwoners. Afgelopen week zijn 29 Intensive Care opnamen gemeld, dit is afname vergeleken met vorige week, toen werden 38 IC opnames gemeld. In totaal zijn 167 patienten opgenomen (geweest) op de Intensive Care. Van deze patienten hadden 76 personen mechanische beademing nodig en 70% van de patienten had een onderliggend lijden.
Van de door het Nationaal Influenza Centrum vanaf week 28 onderzochte influenza virussen was 96% van het type A (H1N1)v.  In Nederland is afgelopen week 1 resistentie gemeld van Nieuwe Influenza A (H1N1) tegen oseltamivir. In totaal zijn er in Nederland 3 Nieuwe Influenza A (H1N1) virussen gevonden die resistent waren. Er is geen overdracht naar omgeving gevonden. Binnen het Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV) is geen toename in de incidentie van influenza-achtig ziektebeeld te zien. Er is ook geen toename in pneumonie onder verpleeghuisbewoners.

In de week die eindigt op woensdag 18 november 2009 is in de totale sterftecijfers van het CBS geen verhoging te zien.

Voor de derde week op rij is er ook in Belgie sprake van een significante daling van het aantal nieuwe gevallen van de A/H1N1-griep. Tijdens de voorbije week was er sprake van 11.882 nieuwe gevallen.Volgens het Interministerieel Commissariaat Influenza zijn er tot nu toe dertien patienten gestorven als gevolg van complicaties van een griepinfectie. Sinds de A/H1N1-pandemie eind april uitbrak, hebben 186.855 personen in Belgie een besmetting opgelopen.  De vaccinatie van risicogroepen, die op 7 november van start ging, loopt intussen nog. Meer dan een miljoen mensen zijn volgens Volksgezondheid al gevaccineerd.

Hieronder treft u twee bestanden met een overzicht van de verspreiding van de Nieuwe Influenza A (H1N1) in Nederland. De dia’s uit de powerpointpresentatie kunnen gebruikt worden in presentaties over de Nieuwe Influenza.

Overzicht verspreiding Nieuwe Influenza A (H1N1) Pdf-document (720Kb) .pdf
Powerpointpresentatie Nieuwe Influenza A (H1N1) overzicht .ppt

Bron: RIVM & Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen