Verwachte vaccinatiegraad bij tweede vaccinatieronde lager milde mexicaanse griep

Array

vaccin kleurigVWS gaat nieuwe campagne starten om vaccinatiegraad voor de tweede ronde op hetzelfde niveau te houden
Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft donderdag opnieuw bevestigd dat iedereen die wordt gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep twee prikken krijgt. Dit meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De minister nam eerder zijn beslissing op advies van het RIVM en de Gezondheidsraad. Nu het aantal mensen dat is besmet met de Mexicaanse griep flink is afgenomen zullen minder mensen de tweede gaan halen. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO en Europese medicijnautoriteit EMEA stellen dat één prik ook voldoende is. Klink heeft opnieuw bevestigd dat de tweede prikronde nodig is.

En ook de Gezondheidsraad blijft erbij dat twee vaccinaties noodzakelijk zijn. Op 23 no­vem­ber 2009 hebben de Ge­zond­heids­raad en het RIVM des­kun­di­gen ge­raad­pleegd over de do­se­ring van vaccin tegen in­flu­en­za A/H1N1 2009. Naar aan­lei­ding daarvan be­ves­tigt de Ge­zond­heids­raad zijn eerdere con­clu­sie dat de werk­zaam­heid van vac­ci­na­tie zo groot en zo breed mo­ge­lijk moet zijn. Daarom moet worden vast­ge­hou­den aan een vac­ci­na­tie­sche­ma be­staan­de uit twee doses, voor de eigen be­scher­ming van de ge­vac­ci­neer­den of ter be­scher­ming van de aan hen toe­ver­trouw­de kwets­ba­re per­so­nen. Die prikronde begint maandag 14 december. Volgens een woordvoerder van VWS zal het ministerie een campagne inzetten om zoveel mogelijk mensen ook de de tweede prik te laten halen. Na het nieuws dat de mexicaanse griep op haar retour is in combinatie met de melding van WHO en EMEA verwacht MedicalFacts dat minder mensen bereid zullen zijn de tweede prik te halen.

Donderdag werd in verschillende plaatsen in Nederland nog geprikt. Bij de meeste stations lag het opkomstpercentage rond de 70 procent. Zaterdag wordt voor de laatste keer geprikt in drie plaatsen, te weten in Tynaarlo en Beilen in Drenthe en Urk in Flevoland. Het is dus even afwachten wat het opkomstpercentage in die plaatsen is. Tegen de mexicaanse griep wordt apart gevaccineerd. De nieuwe vaccinatie wordt niet gecombineerd met de vaccinatie tegen wintergriep.

Bron: Ministerie van VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Verwachte vaccinatiegraad bij tweede vaccinatieronde lager milde mexicaanse griep"

  1. Redczus H.Jurgens

    Verspreidingspatroon zorgt voor rust.

    De verspreidingspatronen zijn i.d.d. per land verschillend en de deskundigen
    zullen in april 2010 dit ook pas eenduidig kunnen verklaren omdat dan de
    griepgolf gestrand is.
    Als de enorm grootschalige preventieve inentingen nu
    niet meer een verdere uitbraak verhinderen dan is deze campagne meer dan
    twijfelachtig, als al in landen waar men geheel niet gevaccineerd heeft het
    aantal besmettingen ver onder het gemiddelde bleek te blijven.

    Misschien moet de heer Klink na april ergens anders gaan solliciteren.

Comments are closed.

Recente artikelen