Zorginnovatieplatform heeft 18 tips voor VWS om het personeelstekort in de zorg aan te pakken

Array

verpleegkundige met statusHet zorginnovatieplatform (ZIP) heeft 18 tips voor VWS om het personeelstekort in de zorg aan te pakken.
Het zorginnovatieplatform (ZIP) luidt de noodklok als er geen extra maatregelen worden genomen. In 2025 dreigt er een tekort van 450.000 zorgwerknemers. Door de economische crisis lijkt er voldoende personeel in te stromen, maar dat geldt alleen voor lageropgeleiden, terwijl er op lange termijn juist tekorten dreigen voor verzorgenden en verpleegkundigen op mbo- en hbo-niveau. Als er niet snel wat gebeurt zijn deze tekorten al over enkele jaren te voelen omdat de bevolking vergrijst.

Soelaas
In het advies “Zorg voor mensen, mensen voor de zorg” schrijft het ZIP dat loonsverhogingen in de zorg geen soelaas bieden. Daarvoor is het probleem te complex. Met 18 aanbevelingen van het advies brengen de oplossing stap voor stap dichterbij. De maatregelen richten zich op vier aspecten die tezamen het personeel binden en zo efficient mogelijk inzetten.

Reageren
Minister Klink komt begin 2010 met een reactie op het advies. Daarin verwerkt hij de reacties van werknemers in de zorg. Zij kunnen reageren op het advies via het Zorginnovatieplatform.

Het Zorginnovatieplatform heeft als doel om zorginnovatie te stimuleren en onder de aandacht te brengen.

Verwijzingen

  • Zorginnovatieplatform: Persbericht Advies arbeidsmarktbeleid Externe link
  • Werken in de zorg Dossier | 25 september 2009 De vraag naar personeel in de gezondheidszorg neemt de komende jaren sterk toe. Hierdoor komen de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg onder druk te staan. VWS neemt maatregelen om ook in de toekomst te zorgen voor voldoende, goed opgeleid personeel.
  • Zorginnovatieplatform Externe link Op de website van het Zorginnovatieplatform staan onder meer voorbeelden van innovaties. Het platform is een initiatief van VWS. Het moet het innovatieklimaat in de zorg bevorderen.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen