Mexicaanse griep, wel of niet vaccineren?

Array

mexicaanse griepHet is inderdaad zo dat de Mexicaanse griep voor gezonde mensen – op een enkele uitzondering na – niet bedreigend is. Er bestaat een risico op bijwerkingen van de vaccinatie; soms zelfs ernstige bijwerkingen. Maar dat risico is heel erg klein. Mensen met een risico op complicaties doen er echter verstandig aan om zich zo goed mogelijk te wapenen tegen elke griep, dus ook tegen de Mexicaanse. Het risico op complicaties bij griep is veel en veel groter dan het risico op bijwerkingen bij vaccinaties.Sommige mensen blijven aarzelen: moeten we ons wel of niet laten vaccineren? Er zijn zaken waar u op moet letten:

  • Mensen met een stoornis in het immuunsysteem zouden verkeerd kunnen reageren op een vaccinatie, dus ook op een griepvaccinatie. Vraag in dit geval uw behandelend arts om advies.
  • Mensen die vroeger wellicht na een vaccinatie het Guillain-Barré syndroom hebben ontwikkeld, wordt afgeraden om zich te laten vaccineren.
  • Het is niet aan te bevelen om direct voor of na een infuus met bijvoorbeeld Myozyme of immunoglobuline een vaccinatie te halen. Het is onbekend of het één invloed heeft op het ander. Twijfelt u, raadpleeg dan uw behandelend arts.
  • Mensen die prednison slikken zouden ook na vaccinatie minder weerstand op kunnen bouwen. Bij mensen met een verminderde hart-longfunctie,is het wellicht raadzaam wanneer ook de verzorgers en gezinsleden gevaccineerd worden. De huisarts moet beoordelen of zij in aanmerking komen voor gratis vaccinatie. De richtlijn luidt als volgt:

“…Als u als mantelzorger van iemand met een zeer hoog risico op ernstige ziekte of sterfte door griep in aanmerking komt voor vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A, dan kunt u zich melden bij de huisarts. Deze beoordeelt of u inderdaad als mantelzorger in aanmerking komt voor vaccinatie. Dit is afhankelijk van de aandoening(en) van degene die u verzorgt…”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen