Nieuwe afspraken met minister Rouvoet over jeugdzorg

Array

RouvoetMinister Rouvoet van Jeugd en Gezin, de provincies en de drie stadsregio’s hebben een tweejarig afsprakenkader gesloten. In 2010 is voor jeugdzorg 1135 miljoen euro beschikbaar, in 2011 1156 miljoen euro. En verder: alle kinderen krijgen de zorg die nodig is; bij een crisis direct hulp; langer wachten dan negen weken op hulp alleen als Bureau Jeugdzorg dit verantwoord vindt.
Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en de provincies (verenigd in IPO) en stadsregio’s zijn akkoord over een tweejarig afsprakenkader. Voor de jeugdzorg is in 2010 een budget beschikbaar van 1.135 miljoen euro. In 2011 gaat het om 1.156 miljoen euro. Met deze afspraken wordt twee jaar rust gecreeerd in de jeugdzorgsector.
Zorg voor alle kinderen
Aan alle kinderen wordt de zorg geboden die nodig is. Kinderen in crisissituaties worden direct geholpen. De inzet is dat kinderen binnen negen weken worden geholpen. Langer wachten kan als dat volgens Bureau Jeugdzorg verantwoord is.


Trendbreuk door andere aanpak

In 2010 en 2011 wordt ingezet op het terugdringen van de groei van de vraag naar jeugdzorg. Ambulante jeugdzorg zonder indicatiebesluit wordt mogelijk, met het doel om kinderen en gezinnen eerder te helpen met lichtere zorg en het beroep op meer specialistische zorg te beperken. Provincies, gemeenten en jeugdzorginstellingen spreken af hoe de meer preventieve jeugdzorg op lokaal niveau en zwaardere vormen van jeugdzorg op provinciaal niveau beter kunnen aansluiten. Provincies krijgen maximale ruimte bij het besteden van geld.
Ook zijn er afspraken gemaakt die moeten leiden tot een afname van de vraag naar zwaardere vormen van jeugdzorg. De gemeenten zijn daarbij een onmisbare partner. De minister gaat in gesprek met de VNG om binnen het bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten tot ondersteunende afspraken te komen over de inzet van gemeenten op het terrein van preventie, vroegsignalering en lichte pedagogische hulp. In samenhang daarmee zullen de provincies met gemeenten concrete afspraken maken om de groeiende vraag naar dure geïndiceerde (tweedelijns) jeugdzorg verder te beperken, en de uitstroom te bevorderen.

Pleegzorg en gezinshuizen
De provincies en stadsregio s zijn er de afgelopen drie jaar in geslaagd om een efficiencywinst van 17% te boeken. Met de minister hebben ze afgesproken dat ze een uiterste inspanning doen om nog efficienter te werk te gaan. Samen zetten de provincies en minister zich er de komende jaren voor in dat meer kinderen die geïndiceerde zorg nodig hebben gebruik kunnen maken van pleegzorg en gezinshuizen in plaats van in relatief dure residentiele zorg. Rouvoet ondersteunt de provincies daarbij door de positie van pleegouders te versterken, hun financiele vergoeding te verhogen en een wervingscampagne te starten. De uitstroom van jongeren uit zwaardere vormen van zorg wordt verbeterd, het werken met bewezen methoden wordt verder gestimuleerd en de efficiency wordt verbeterd.

Bron: persbericht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen