Fysiotherapeuten bereiken overeenstemming met De Friesland

fysiotherapieFriese fysiotherapeuten zijn het dinsdag 1 december eens geworden met De Friesland Zorgverzekeraar over het contract voor 2010. Samen kiezen ze voor een tariefsysteem op basis van kwaliteit. Komend jaar gaat De Friesland uit van vier tariefgroepen. Indeling in een van deze tariefgroepen gebeurt op basis van een zestal, door De Friesland opgestelde, kwaliteitscriteria, waaronder het systematisch meten van klantervaring en samenwerking met andere zorgverleners. Fysiotherapeuten die aan alle zes de kwaliteitscriteria voldoen komen in aanmerking voor de hoogste vergoeding.

Het samen werken aan doelmatige en daarmee betaalbare zorg wordt ingevuld door het monitoren van het behandelgemiddelde van de fysiotherapeut ten opzichte van het Fries gemiddelde. Bij een sterke afwijking van dit behandelgemiddelde, dit kan zowel onder- of overbehandeling zijn, kan middels een audit een nader onderzoek bij een praktijk plaatsvinden. De inhoud van deze audit wordt door De Friesland in nauw overleg met het KNGF nader uitgewerkt.

Betaalbare zorg
De Friesland is van mening dat doelmatige zorg nodig is om de zorg niet alleen nu, maar ook voor de toekomst voor iedereen betaalbaar te houden. In de nu gekozen aanpak kan achteraf, middels de genoemde audit, worden beoordeeld of fysiotherapeuten volgens de richtlijnen van de beroepsgroep hebben gewerkt. Verder is voor De Friesland van belang dat het mogelijk blijft om goed presterende fysiotherapeuten die veel investeren in kwaliteit en goede zorg daarvoor te belonen.
Het nieuwe voorstel van De Friesland is overeenstemming met de landelijke afspraken tussen het ministerie van VWS, de Nederlandse Patienten- en Consumentenfederatie, Zorgverzekeraars Nederland en het KNGF en kon daardoor op steun rekenen van de beroepsgroep.

Bron: De Friesland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen